A3 Haber

Covid-19 aşısının yaratıcısı Prof. Dr. Uğur Şahin: Normal hayata 2021 kışında dönülebilir

Covid-19 aşısının yaratıcısı Prof. Dr. Uğur Şahin: Normal hayata 2021 kışında dönülebilir

Covid-19 aşısının yaratıcısı Prof. Dr. Uğur Şahin: Normal hayata 2021 kışında dönülebilir
Kasım 15
17:34 2020

Covid-19’a karşı yüzde 90’dan fazla etkili aşı geliştirdiğini duyuran Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in eş-kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, BBC’nin Andrew Marr Show programına verdiği demeçte, 2021 kışında normal hayata geri dönüleceği öngörüsünde bulundu.

Covid-19’a karşı çok etkili aşı geliştirdiğini açıklayan ve bunu Pfizer ile birlikte üretip dağıtacak olan BioNTech’in eş-kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının olumlu etkisinin yazın önemli ölçüde kendini göstereceğini ve hayatın gelecek kış normale döneceğini söyledi.

BBC’nin Andrew Marr Show programına konuşan Prof. Dr. Uğur Şahin, hemen üretilip dağıtılması ve erişimin sağlanmasıyla ilgili sorunlara atıfla, bu kış vaka sayılarının düşürülmesi çabasında aşının önemli rol oynayamayacağını belirtti.

Bulaşmalar azalacak, belirtiler durdurulacak

Ancak aşının yapıldığında insanlararası bulaşmaları azaltacağı ve belirtileri durduracağından emin olduğunu söyleyen Şahin, bulaşmaları yarı yarıya azaltmasının bile pandemiyle mücadelede çok büyük etki yaratacağını vurguladı.

“Bu kadar etkili bir aşıyla insanlararası bulaşmaların azalacağından eminim, belki yüzde 90 oranında değil, ama yüzde 50 oranında olabilir, ve bunun bile pandeminin yayılmasında çok büyük azalmayla sonuçlanabileceğini unutmamalıyız” diyen Şahin, hayatın baharda normale döneceği temennilerini reddetti.

Her şey yolunda giderse aşıya erişimin 2020 sonu, 2012 başında başlayacağını, Nisan 2021’de dünya çapında 300 milyon dozdan fazla dağıtmayı amaçladıklarını, ancak bundan sonra aşılamanın bir etki gösterebileceğini anlatan Şahin, daha büyük etkinin daha sonra ortaya çıkacağını anlatan Türkiye kökenli bilim insanı şöyle konuştu:

“Yaz ayları bize yardımcı olacak, çünkü enfeksiyon oranları yazın düşecek, o yüzden gelecek yılın sonbaharı ya da kış aylarına dek ya da öncesinde yüksek aşılama oranlarına ulaşmamız elzem.”

BioNTech’in eş-kurucusu, tüm aşılama programlarının gelecek sonbahardan evvel tamamlanmasının hayati önemde olduğunun altını çizdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER