Site icon A3 Haber

Koronavirüsle mücadelede kritik öneri: Özel hastanelere el konulmalı

Türkiye’de vaka sayısında yaşanan tırmanışla birlikte yoğun bakım yatağı sıkıntısı yaşanacağı uyarısında bulunan Dr. Güray Kılıç ve Dr. Ergün Demir, özel hastanelerin koronavirüs tedavisi gören yoğun bakım hastalarından ücret alamayacağına dikkat çekti. Dr. Kılıç ve Dr. Demir, “Covid-19 hastalarına yoğun bakım servislerinde bakılmasından kaçınan, yasal olmamasına rağmen ilave ücret alan ve böylece salgını fırsata çevirmeye çalışan özel hastanelere el konulmalı ve buralarda Sağlık Bakanlığı tarafından hizmet vermelidir” açıklamasını yaptılar.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Güray Kılıç ve işyeri hekimi Ergün Demir, kaleme aldıkları ortak makale ile İstanbul başta olmak üzere birçok ildeki yoğun bakım servislerinde yer kalmadığını verilerle açıkladı. Özel hastanelerin bazılarının yoğun bakım servislerine hasta kabul etmemesi nedeniyle önümüzdeki günlerde yaşanacak yatak sıkıntısına dikkat çekilen makalede, Türkiye’deki sağlık sisteminin bu hale nasıl geldiği yedi soruya verilen cevapla anlatıldı.

Makalede Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Twitter üzerinden paylaşımlarla sorunu çözdüğünü zannetmektedir” eleştirisi yöneltilirken, şöyle denildi:

“Sağlık Bakanı, salgına ilişkin verileri ve bilgilendirmeleri Twitter ve web sayfasından paylaşılan tek bir tabloya sığdırmak istese de yoğun bakım ve entübe hasta sayısını tablodan kaldırarak gerçekleri bulanıklaştırmak istese de birçok ilde yaşanan hastalara yoğun bakım servislerinde yatak bulunmaması sorunu ortadan kalkmamıştır.”  

Makalede merak edilen sorular ve yanıtları şöyle sıralandı:

“Bakanlık özel sağlık sektörüne meydanı terk etmiş görünüyor”

Ülkemizde toplam yoğun bakım yatak sayısı ve bunların kurumlara (özel- sağlık bakanlığı-kamu üniversitesi) göre dağılımı nedir?

“Özellerde gelişi güzel yoğun bakım açılıyor”

Covid-19 salgınında gelinen aşamada yoğun bakım servisleri yetersiz mi kalmaktadır? Sorun nereden kaynaklanmaktadır?

Özel hastaneler Covid hastasından ücret alamaz

Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) göre ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri nelerdir? Pandemi vakaları halen bu kapsam içinde midir?

Özel hastanelerde Covid-19 öntanılı / tanılı hastalardan herhangi bir ad altında ilave ücret alınabilir mi? Halihazırdaki mevzuata göre durum nedir? İhlal durumunda izlenecek yol nedir?

“Ciroları eksiye düşen özel hastaneler değil…”

Özel hastaneler ve özel sağlık kuruluşları pandemi sürecinde zarar mı etti? SGK’ dan sağlık hizmet sunucularına türlerine göre (müracaat sayısı, fatura tutarı, müracaat başına ortalama maliyet) yapılan ödemelere dayalı analiz bilgileri ne gösteriyor?

Özel hastaneler Covid-19 hastalarının tedavi süreçlerinden, özellikle de yoğun bakım hizmetlerinden kaçınabilirler mi?

Covid-19 hastalarına yoğun bakım servislerinde bakmaktan kaçınan özel hastaneler için izlenecek yol nedir?

Exit mobile version