A3 Haber

BioNTech CEO’su Uğur Şahin: Noel’den önce aşı dağıtımına başlayabiliriz

BioNTech CEO’su Uğur Şahin: Noel’den önce aşı dağıtımına başlayabiliriz

BioNTech CEO’su Uğur Şahin: Noel’den önce aşı dağıtımına başlayabiliriz
Kasım 19
10:18 2020

Covid-19’a karşı yüzde 95 oranında etkili olduğu açıklanan Pfizer/BioNTech aşısı, acil durum onayı çıkması halinde aralık ayının ikinci yarısında dağıtılmaya başlanabilir. BioNTech firmasının CEO’su Uğur Şahin, ABD’de dağıtım için yarın başvuruda bulunacaklarını, onay çıkması halinde Noel’den önce acil durumlarda kullanım için aşı tedarik edebileceklerini söyledi.

Koronavirüse karşı yüzde 95 oranında etkili olduğu açıklanan Pfizer/BioNTech aşısının, ABD ve Avrupa Birliği’nde (AB) acil kullanım amacıyla önümüzdeki aydan itibaren dağıtılabileceği belirtiliyor. Almanya merkezli BioNTech firmasının CEO’su Uğur Şahin, acil kullanım izni almaları halinde aralık ayının sonlarında aşı tedarikine başlayabileceklerini söyledi.

Reuters TV’ye konuşan Şahin, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) aralık ortasında kendilerine acil durum onayı verebileceğini, AB’den de yine aralı ayının ikinci yarısında şartlı onay çıkabileceğini söyledi. Şahin, “Eğer her şey yolunda giderse, aralık ayının ikinci yarısında onay alıp Noel’den önce tedarike başlayabileceğimizi sanıyorum ama bu, her şeyin yolunda gitmesine bağlı” diye konuştu.

FDA 8-10 Aralık’ta toplanacak

Şahin, ABD’de acil durum kullanımı için yarın başvuruda bulunacaklarını da açıkladı. Reuters ajansı da, FDA’nın bir danışma komitesinin 8-10 Aralık tarihlerinde aşıyı ve olası acil durum onayını görüşmek üzere toplanacağını duyurdu.

Amerikan ilaç firması Pfizer ile Alman firması BioNTech’in geliştirdiği korona aşısının Faz 3 testlerinin nihai analizinde, yüzde 95 oranında başarı oranı sağlandığı ve ciddi bir yan etki görülmediği belirtilmişti. Aşının etkisinin farklı yaş ve etnik gruplardan denekler üzerinde tutarlı bir şekilde olumlu olduğu da tespit edilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER