A3 Haber

Faiz kararı öncesinde dolar ve avro güne nasıl başladı?

Faiz kararı öncesinde dolar ve avro güne nasıl başladı?

Faiz kararı öncesinde dolar ve avro güne nasıl başladı?
Kasım 19
09:15 2020

Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı bugüne, döviz kurları tüm hafta boyunca olduğu gibi güne sakin bir başlangıç yapıyor.

Piyasaların merakla beklediği faiz günü geldi. Merkez Bankası, bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısının ardından saat 14:00’de faiz kararını açıklayacak. Ekonomi yönetimindeki değişim ve sonrasında oluşan güçlü faiz artışı beklentisiyle birlikte döviz kurları yüzde 10’u aşan değer kayıpları yaşamıştı. Bu hafta boyunca faiz kararını beklerken 7,70 ve 9,15 seviyelerinde dengelenen dolar/TL ve avro/TL kuru, karar günü sabahına da aynı düzeyden başladı.

Piyasalarda görüşlerini paylaşan birçok finansal kuruluş ve uzman 450 baz puan civarında bir faiz artışına gidilmesini bekliyor. Görüş bildirenlerin öngörüleri 200 baz puandan 700 baz puana kadar farklılık gösteriyor.

Faiz kararına piyasaların muhtemel tepkileri

Faiz kararının dolar/TL kurları üzerindeki olası etkilerini analiz eden Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Ekonomist Özlem Derici Şengül tarafından hazırlanan bilgi notunda TCMB’den güçlü bir faiz artışı hamlesi gelmesiyle birlikte dolar/TL’nin 7.50’lere doğru hareket etmesini bekliyor. Şengül’e göre, faiz artışı CDS’lerin daha da düşmesini beraberinde getirebilir.

Şengül, son günlerde speküle edildiği gibi 150-200 baz puanlık bir faiz artışının ise yine 8.0’li seviyelerin önünü açmasını ve TCMB’ye olan güven kanalı üzerinden orta vadede yine döviz piyasası ve ülke risk primi üzerinde kırılganlık oluşturmasını bekliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER