A3 Haber

Miyavlamaları çevirecek uygulama geliştirildi: Kediler bize ne söylüyor?

Miyavlamaları çevirecek uygulama geliştirildi: Kediler bize ne söylüyor?

Miyavlamaları çevirecek uygulama geliştirildi: Kediler bize ne söylüyor?
Kasım 19
12:27 2020

Eski bir Amazon Alexa mühendisi, kedilerin miyavlamasını insan diline çevirebilecek bir uygulama geliştirdi. Daha ilk aşamalarında olduğu belirtilen uygulamada şu an sadece 13 söz var.

Kedilerin miyavlamasını çevirmeyi amaçlayan bir uygulama geliştirildi. MeowTalk adı verilen uygulama sesleri kaydedip daha sonra ne anlama geldiğini belirlemeye çalışıyor. Kedi sahibi ayrıca çeviriyi etiketlemeye yardımcı olarak yapay zekalı yazılımın öğrenebileceği bir veri tabanı da oluşturuyor.

Şimdilik “Besle beni”, “Kızgınım”, “Beni yalnız bırak” gibi sadece 13 sözden oluşan bir kelime hazinesine sahip olan uygulama hala geliştirmenin ilk aşamalarında olduğu belirtildi. Bu uygulama hem Google Play hem de Apple App Store’da ücretsiz olarak mevcut.

Her kediye özgü

Araştırmalar, kediler insanların aksine herhangi bir dil paylaşmadığını gösteriyor. Her kedinin miyavlaması kendine özgü ve sahibine göre uyarlamış durumda.

Bu yüzden genel özellikleri olan bir veri tabanı yerine uygulamanın çevirisi profile ya da kediye göre değişebiliyor. Sesleri kaydedip ve etiketlemekle birlikte yapay zeka ve makine öğrenimi destekli yazılım her kedinin sesini daha iyi şekilde anlayabiliyor. Yani ne kadar çok kullanılırsa o kadar doğru sonuç veriyor.

Nihai amaç akıllı tasma

Uygulama geliştiricisi Akvelon’da grup teknik program yöneticisi olan Javier Sanchez, nihai amaçlarının akıllı bir tasma tasarlamak olduğunu söyledi.  O zaman da teknoloji kedi miyavlamasını anında çevirip akıllı tasma yoluyla insan sesine dönüştürecek.

“Bence özellikle şu an bu önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu sosyal mesafe meselesi var ve insanlar kendi evlerinde kedileriyle hapsolmuş durumdalar” diyen Sanchez “Bu da onlara kedileriyle iletişim kurmalarını veya en azından kedilerinin niyetini anlamalarını ve çok önemli bir bağlantı kurmalarını sağlayacak” diye ekledi.

Kullanıcılardan farklı yorumlar geldi

Yapılan bir yorumda, “Oldukça sinirleniyorum. Daha yeni indirdim ve onu kullanamadım çünkü bana kablosuz bağlantı hatası olduğunu söyleyip durdu” diye yazıldı.

Ancak başka biri, çevirinin yüzde 90’ini doğru alabildiğini, uygulamayı çok sevdiğini belirtti. “Çok ciddiye almazsan, gerçekten eğlenceli bir uygulama” diye yazan biri, “Ancak kim bilir. Belki zamanla gerçekten her durumda kedilerin miyavlamasını öğrenir. Kesinlikle umut verici gözüküyor” dedi.

YouTube video

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER