A3 Haber

“Nefret suçları kapsamında Türkiye trans cinayetlerinde birinci sırada”

“Nefret suçları kapsamında Türkiye trans cinayetlerinde birinci sırada”

“Nefret suçları kapsamında Türkiye trans cinayetlerinde birinci sırada”
Kasım 20
13:50 2020

CHP’li Gökçe Gökçen, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü nedeniyle bir rapor yayımladı. Gökçen, “Türkiye’nin, trans cinayetlerinde Avrupa’da 1’nci dünyada 12’nci sırada yer alması tesadüf değildir. Pandemi sürecinde şiddete dair şikayetlerde yüzde 100 artış görülmüş, nefret dalgası pik yapmıştır” dedi.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü nedeniyle bir rapor yayımladı. Gökçen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

  • 20 Kasım, tüm dünyada, translara karşı işlenen nefret suçlarına dikkat çekmek, öldürülen ya da intihara sürüklenen transları anmak ve transları şiddete karşı koruyacak mekanizmaları gündeme almak üzere Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü olarak kabul edilmektedir.
  • Türkiye’de temel haklarından dahi yararlanamayan transların intihar riskinin yüksek olduğu bilinmekte, şiddete ve cinayete maruz kaldıkları görülmektedir. Özellikle genç transların ayrımcılık ve eşitsizlik karşısında desteklenmemesi, ikinci sınıf vatandaşlar olarak hayatlarını devam etmelerine zemin oluşturmaktadır. Bunun yanında, beden uyum sürecine girmek isteyen translar için yasal, ekonomik engeller konulmakta ve SGK tarafından pek çok zorluk çıkarılmaktadır.

Pandemi sürecinde nefret dalgası pik yapmıştır

  • LGBTİ+ bireylerin ailelerine, çevrelerine ve medyaya ifşa edilme gibi sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını ifade eden Gökçen, “Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık hakkında hiçbir mevzuatı bulunmayan Türkiye’nin, trans cinayetlerinde Avrupa’da 1’nci dünyada 12’nci sırada yer alması tesadüf değildir. Pandemi sürecinde şiddete dair şikayetlerde yüzde 100 artış görülmüş, nefret dalgası pik yapmıştır.

Gökçen nefret suçları ile mücadele  önerilerini şöyle sıraladı:

  • İstanbul Sözleşmesi aleyhinde geliştirilen kampanyalara karşı, LGBTİ+ bireylere yönelik nefret suçlarına yol açması da göz önünde tutularak gerekli adımlar atılmalıdır.
  • Başta translar olmak üzere, çoklu ayrımcılığa maruz bırakılan (engelli, mülteci, HIV ile yaşayan vd.) tüm LGBTİ+ bireylerin özel ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik politika ve hizmetler geliştirilmelidir.
  • Cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ifadelerinin de bulunduğu bir nefret suçları mevzuatının hazırlanması gerekmektedir.
  • Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’ndaki ayrımcılık nedenleri arasına “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” de eklenmelidir.
  • LGBTİ+ bireylere yönelik şiddet sonrası destek mekanizmalarıyla ilgili acil eylem planı oluşturulmalı, barınma imkanları sağlanmalıdır.
  • ALO 183 Sosyal Destek Hattı’nın cinsel yönelim konusunda daha etkin çalışması sağlanmalıdır.
  • Trans kapsayıcı eğitim ve istihdam politikaları geliştirilmelidir.
  • Beden uyum sürecine erişim kolaylaştırılmalı, hormon ilaçları ve ameliyatların SGK kapsamında karşılanması sağlanmalıdır. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER