A3 Haber

Doç. Cavit Işık Yavuz: Salgın şiddetlendi, yeni bir zirve yaşıyoruz, günlük ölüm zirvesi aşıldı

Doç. Cavit Işık Yavuz: Salgın şiddetlendi, yeni bir zirve yaşıyoruz, günlük ölüm zirvesi aşıldı

Doç. Cavit Işık Yavuz: Salgın şiddetlendi, yeni bir zirve yaşıyoruz, günlük ölüm zirvesi aşıldı
Kasım 21
17:43 2020

Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Cavit Işık Yavuz, “Nisandaki günlük ölüm zirvesi aşıldı” dedi.

A3 Haber Merkezi- Türkiye’de kasım ayıyla birlikte koronavirüs salgınında ciddi bir artış yaşanıyor. Hastane kapasitelerini zorlayacak boyuta gelen salgında ağır hasta sayısı ve ölümler de her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın 20 Kasım’a dair günlük koronavirüs tablosunda hasta sayısı 5 bin 103’e, ağır hasta sayısı 3 bin 990’a vefat sayısı ise 141’e yükseldi.

“Kasım 20 günde Eylül ayını geçti”

Nisandan sonra kasım ayında yeni zirveyi yaşadığımıza dikkati çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Cavit Işık Yavuz “Nisandaki günlük ölüm zirvesi aşıldı” dedi. Salgında sert bir yükseliş yaşadığımızı ifade eden Doç. Cavit Işık Yavuz “Bu yükseliş yeni başlamadı. Ağustosun son haftası ve eylülden itibaren süren yükseliş kasımda şiddetlendi. Şu anda tablo çok ağır. Bu tablo gidişatı daha da ağırlaştırır” dedi.

Türkiye’de salgında en yüksek ölümün 127 kişiyle 19 Nisan’da yaşandığını hatırlatan Yavuz, “O sayıyı aştık. 1 Eylül’den bu yana kayıp sayımız en az 5 bin 714. Şu ana kadarki kayıpların yüzde 47’si” dedi. 9-15 Kasım haftasında kovid nedeniyle 620 ölüm yaşandığını, böyle giderse bu hafta ölümlerin 800’ü geçebileceğini belirten Yavuz “Nisandan sonra yeni bir zirveye doğru gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

1-20 Kasım arasında ise bin 832 kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Yavuz “Bu ölüm sayısı eylül ayının toplamından daha fazla. Yani Kasım 20 günde Eylül ayını geçti. Nisanda toplam ölüm sayısı 2 bin 960’tı. Böyle giderse kasım sonunda nisanı da geçeceğiz” diye konuştu.

“Bu tedbirler bu ağır yükselişi kesmez”

Evrensel’den Vural Nasuhbeyoğlu’nun haberine göre Nisan ayında salgın önlemleri kapsamında kapanmanın, hareketliliği kısıtlayan hafta sonu ve resmi tatillerle sınırlı da olsa sokak kısıtlamalarının olduğuna işaret eden Yavuz sözlerini şöyle tamamladı: “Son açıklanan önlemlerin de mutlaka olumlu etkisi olacak. Ancak bu önlemler daha erken alınmalıydı. Bu nedenle de etkisi sınırlı olacak. Bu tedbirler bu ağır yükselişi kesmez. Sağlık kapasitesi aşırı zorlanıyor. Muhtemeldir ki önümüzdeki haftalarda ek tedbirlere gereksinim olacak.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER