A3 Haber

Macron kabul etti: Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır

Macron kabul etti: Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır

Macron kabul etti: Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır
Kasım 23
13:43 2020

Fransa’da, Ermenistan için yardım toplayan bir derneğe destek ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır. Egemen devletin talebi olmadıkça da müdahale etme hakkınız yoktur” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dağlık Karabağ’daki Ermeni nüfusu için yardım toplayan Fransız Ermeni Destek Fonu’nun merkezini ziyaret ederek Ermeni toplumuna desteğini gösterdi.

Orada bulunan bir genç, Macron’a seslenerek, “Terörle mücadele kapsamında, (Dağlık Karabağ’a) müdahale etmek için sizi engelleyen nedir” sorusunu yöneltti.

Macron ise verdiği cevapta, “Suriye’den getirilen cihatçılar meselesini kınayan ilk uluslararası lider bendim. Türkiye bunu Libya’da da yaptığında aynı tepkiyi göstermiştim. Bunun büyük bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum” dedi.

Fransız lider, konuşmasının devamında, “Ancak uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler’in tanımlamasına göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır. Egemen devletin talebi olmadıkça da müdahale etme hakkınız yoktur. Mesela Mali’ye müdahale ettik, çünkü devlet ‘teröristler bize saldırıyor’ diyerek bizi davet etti. Suriye bölgesinde ise koalisyon güçlerine katıldık, çünkü teröristler yine devletlere saldırıyordu. Dağlık Karabağ’da ise durum çok farklı, bu yüzden daha kompleks bir olay” ifadelerini kullandı.

Fransa’dan Ermenistan için maddi yardım

Macron, Ermeniler Fonu’na gerçekleştirdiği ziyarette, Dağlık Karabağ’dan ve başka 7 bölgeden kaçan 120 bin kişiye ve “dayanılmaz şartlarda yaşayan en az bir milyon Ermeni’ye” insani yardımın yapılması gerektiğini söyledi.

İlk yardım uçağının bugün Fransa’dan kalkacağını ifade eden Macron, Fransız hükümetinin ve Ermeni derneğinin yardımlarını taşıyan ikinci uçağın cuma günü gideceğini belirtti.

Macron, uçakta Ermeni asıllı Fransız futbolcu Youri Djorkaeff’in de bulunacağını aktardı.

Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenilere ait kültürel ve dini mirasın yok edilmemesi için Fransa’nın kültürel ateşkes istediğini dile getiren Fransız lider, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla uluslararası denetim yapılmasını talep ettiğini söyledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER