A3 Haber

Berberin isyanı: Karnımızı doyuramıyoruz, devletten hiçbir yardım görmedik!

Berberin isyanı: Karnımızı doyuramıyoruz, devletten hiçbir yardım görmedik!

Berberin isyanı: Karnımızı doyuramıyoruz, devletten hiçbir yardım görmedik!
Kasım 24
14:13 2020

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da koronavirüs tedbirlerinden etkilenerek iş yapamaz hale gelen berber esnafıyla bir araya geldi. Adana’da yaklaşık bin 500 berberin maddi olarak zor durumda olduğunu belirten esnaf, “Karnımızı doyuramıyoruz. iki aya yakın dükkanımızı kapattık, devletten hiçbir yardım görmedik. Dükkanımız açtık o süreçte de müşterimiz azaldı. Kazanamıyoruz” dedi.

Adana’da berber esnafı ile bir araya gelen ve alınan koronavirüs tedbirlerinin ardından yaşanan sorunlarını dinleyen CHP’li Bulut, esnafın tükendiğini belirterek, “Berber esnafı ne SSK ve Bağ-Kur primlerini ne de faturalarını ödeyebiliyor. Esnaf, evine ekmek götüremiyor, eğer hükümet maddi olarak desteklemezse kepenk kapatacaklar” uyarısında bulundu. CHP’li Bulut’a derdini anlatan esnaf vatandaşın 2-3 ayda bir mecbur kaldıkça tıraş olmaya geldiğini söyledi.

“Böyle giderse kapatacağız”

İşlerinin yok denecek kadar az olduğunu, ancak masrafların katlandığını belirterek, “Vergilerimiz, SSK- Bağ-Kur primlerimiz, elektrik, su, doğalgaz devam ediyor. Kiralarımız üzerine koyuyor. Elektrik bütün kazancımızı götürüyor. Karnımızı doyuramıyoruz. 2 aya yakın dükkanımızı kapattık, devletten hiçbir yardım görmedik. Dükkanımız açtık o süreçte de müşterimiz azaldı. Kazanamıyoruz. Böyle giderse dükkanı kapatmak zorunda kalacağız. Ne berberlikten başka mesleğim ne de babadan kalma bir malımız var.  Hayatımızı buna bağladık ama kapatırsak yaşama şansımız yok” dedi.

Esnafa yasak var, destek yok”

Adana’da yaklaşık 1500 berberin olduğunu söyleyen Bulut, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı tarafından alınan yeni kararlarda berberlerin görüşlerinin alınmadığını, 52 gün berberlerin kepenk kapattığını hatırlattı. Alınan yeni tedbirler kapsamında berberlerin 08:00 ile 20:00 saatleri arasında hizmet vereceğini söyleyen Bulut, “Pandemi sürecinde 25 bin TL geri ödemeli kredi dışında esnafa herhangi bir destek verilmedi. Bu süreçte ödenmeyen faturalar ve kiralar, SSK ve Bağ-Kur primleri birikti. Esnafa yasak var, destek yok” dedi.

İktidarın pandemide kontrolü yitirdiğini, salgının giderek artarak önlenemez hale geldiğine dikkat çeken Bulut, Adana’da berber esnafının yaşadığı sıkıntılarla Türkiye’deki esnafın sıkıntılarının aynı olduğunu dile getirdi. Alınan önlemlerin en fazla restoran, pastane, lokanta, eğlence mekanları ve kafeleri vurduğunun altını çizen Bulut, koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 3 ay kapalı kalan, maddi olarak zor günler geçiren esnafın, kara kara düşündüğü anlattı.

“İktidar bu feryada kulak tıkıyor”

Esnafın bu ağır yükün altından kalkması için devletin maddi olarak destek vermesi gerektiğini belirten Bulut, “Ancak iktidar bu feryada kulak tıkıyor, pandemiyle mücadelede esnafı yalnız bıraktı. Koronavirüs, kabus gibi esnafın üzerine çöktü. Evine ekmek götüremeyen esnaf, vergi ve SGK ödemeleri konusunda af, karşılıksız hibe bekliyor. Yoksa bir sürü esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER