A3 Haber

Bloomberg: Erdoğan zorlu dört yıla hazırlanıyor, beş yaptırım uygulanabilir

Bloomberg: Erdoğan zorlu dört yıla hazırlanıyor, beş yaptırım uygulanabilir

Bloomberg: Erdoğan zorlu dört yıla hazırlanıyor, beş yaptırım uygulanabilir
Kasım 25
09:59 2020

ABD’de geçen haftalarda yapılan seçimlerin ardından zaferini ilan eden Joe Biden yeni görevine hazırlanırken Bloomberg, ABD-Türkiye ilişkisi hakkında kapsamlı bir analiz hazırladı. Analizde “Erdoğan, Biden’lı zorlu dört yıla hazırlanıyor” yorumu yapılırken en az beş yaptırımın uygulanacağı belirtildi. 

ABD başkanlık seçimlerini Demokratların adayı Joe Biden’ın kazanmasının ardından Bloomberg ABD-Türkiye ilişkisini Erdoğan özelinde değerlendirdi. Mac Champion ve Nick Wadhams imzasını taşıyan analizde Erdoğan, Biden’lı zorlu dört yıla hazırlanıyor” yorumunda bulunuldu.

Bloomberg, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasıyla ilgili yaptırımların yakında gelebileceğini hatırlattı. Makalede, “Kongre’de alınan kararla birlikte Başkan, 12 tane olası yaptırımın olduğu menüden en az 5 yaptırım seçmeye zorlanabilir” yorumunda bulundu. Seçeneklerin “Sembolik yaptırımdan bütün finansal işlemleri etkileyen ve zarar verici yaptırımlara kadar geniş bir yelpazede” olacağı vurgulandı.

Yaptırım uygulanmaması için sebep değil 

Türkiye Cumhurbaşkanı ve danışmanlarının ABD’nin eski başkan yardımcısını tanıdığına dikkat çekerek “Bu durumun bugüne kadar Donald Trump tarafından engellenen yaptırımların uygulanmaması için bir sebep değil” ifadesi kullanıldı.

Biden, Erdoğan’a “otokrat” demişti

Bloomberg, Biden’ın ocak ayında New York Times’a verdiği demeçte Cumhurbaşkanı Erdoğan için otokrat dediğini ve “Bir hesap vermeli” dediğini hatırlattı.

“Bu hesap çok büyük olabilir” denilerek yaptırım tehditlerinin yanı sıra Türkiye’nin bankasına ağır cezalar da gelebilir. Ayrıca Suriye sorunu, Doğu Akdeniz’de gerilim ve diğer konular da var. İlişkide sonraki adımda ne olacağına dair endişeler Türkiye’nin liderinin Biden’ı tebrik etme ve zaferini kabul etme kararında da belli oluyor zira Trump’tan faydalanan Brezilya’nın lideri Bolsonaro ve Rus lider Putin henüz Biden’ı tebrik etmedi” yorumunu yaptı.

Rusya, ABD ilişkilerine alternatif 

Sözcü’nün aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Selman ile yakın temasta bulunduğuna değinen Bloomberg, Rusya ile Türkiye’nin yakınlaşmasının sebebi olarak da “Amerika ile uzun süredir var olan ilişkiye bir alternatif” olduğunun da söylemesiyle birlikte pazar günü “Avrupa’yla daha yakın çalışma” konusunu gündeme getirmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.

“Yaptırımlara karşı gard almak istedi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en kötü durumlar için hazırlandığını yazan Bloomberg, meclisten geçirilen Türk enerji şirketlerinin yurtdışında kurulabilmesi kararına dikkat çekti. Bloomberg’e konuşan bir Enerji Bakanlığı yetkilisi, “Bu hamlenin sebebi olası bir yaptırımın etkisine karşı gard almak” ifadesini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER