Site icon A3 Haber

Kadınlar KADES deneyimini paylaştı: Polis, “senin suçun” diyerek azarladı

Kadına yönelik şiddete karşı hazırlanan ve yarım milyondan fazla indirilen Kadın Destek Uygulaması (KADES) kullanıcıları, taciz ve takip durumlarının kapsama alınmamasını eleştirdi. Kullanıcıların önemli bir kısmı uygulamanın hata verdiğini belirtti ve durumun düzeltilmesini talep etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı acil müdahale uygulaması olan KADES, “kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engelleme” amacıyla kullanıcılara sunuldu. Akıllı telefonlar üzerinden Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indirilen KADES, kimlik numarası girildikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü aktivasyon kodu ile aktif hale getiriliyor. Uygulama ile kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak, bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşması ve en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanması amaçlandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polis sorumluluk bölgesindeki vakalarda ihbar alındıktan sonra olaya müdahale süresinin ortalama beş dakika olduğunu söyledi. Kadına yönelik şiddeti önleme kapsamında olumlu bir adım olarak görülen uygulamayı, yarım milyondan fazla kullanıcı indirdi.

Uygulama, kullanıcılardan Google Play Store’da 5 üzerinden 3,9, Apple Store’da 3,1 yıldız aldı. Kullanıcıların en çok eleştirdiği nokta, uygulamanın şiddetle sınırlı tutulması ve taciz ve takip durumlarının kapsama alınmaması oldu. Kullanıcıların önemli bir kısmı, kimlik bilgilerinin hatalı olduğu uyarısıyla karşılaştıklarını, aktivasyon kodunu girmek için verilen beş dakikalık sürede kod gelmediğini, bir saat sora gelen kodun da geçerliliğinin bitmiş olduğunu söyledi ve bu sıkıntıların giderilmesini talep etti. Kullanıcıların önemli başka bir talebi de internetin olmadığı durumlarda uygulamanın kullanılabilir hale gelmesi yönünde oldu.

Kullanıcıların yaşadıkları durumlardan yaptıkları yorumların bazıları şöyle:

Dikkat çeken başka bir nokta da kadınlar için hazırlanan uygulamaya, “şiddet görebiliriz” diyen erkeklerin kendileri için de hizmet sunulmasını istemeleri oldu. “Doğrulama talebiniz onaylanmadı, uygulama kadınlara yöneliktir” ifadeleri ile karşılaşan bazı erkeklerin uygulamayı indirdiği ve aile yakını kadınların kimlikleri ile kayıt olduklarını söyledikleri görüldü. (ANKA)

Exit mobile version