A3 Haber

Uyarılara kulak asılmadı: Ormanlık alanlar depremzedeler için “orman” statüsünden çıkarıldı

Uyarılara kulak asılmadı: Ormanlık alanlar depremzedeler için “orman” statüsünden çıkarıldı

Uyarılara kulak asılmadı: Ormanlık alanlar depremzedeler için “orman” statüsünden çıkarıldı
Kasım 26
10:24 2020

Meslek odaları ve STK’lerin karşı çıktığı İzmir Bayraklı’da bulunan orman alanına depremzedeler için konut yapılmasına ilişkin karar resmi gazetede yayımlandı.

A3Haber Merkezi | İzmir’de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından Bayraklı’da orman alanlarının, evlerini kaybeden depremzedeler için kalıcı konut yapılmak üzere “orman” dışına çıkarılması kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla resmi gazetede yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararda, “İzmir ili Bayraklı ilçesi Bayraklı Mahallesi’nde bulunan bilim ve fen bakımından orman olarak muhafaza edilmesinde hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmayan ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu karara itiraz ederek yeni bir felakete yol açacağını savunmuştu. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “İzmir’de 1995 yılında meydana gelen sel felaketi sonucu yitirdiğimiz 65 vatandaşımızın 58’i Laka Deresi Havzası’ndan gelen sellere kapılarak hayatını kaybetmiştir. Sel felaketinden hemen sonra dönemin orman idaresi yetkililerince yerinde yapılan inceleme sonucunda büyük felaketin yaşandığı Laka Deresi Havzası’nda yüzeysel akışın bertaraf edilmesi için hemen çalışmalara başlanmasına karar verilmiş ve erozyon kontrolü yapılması planlanan toplam 1.326,53 hektarlık hazine arazisi Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilerek orman rejimi içine alınmıştır. Çalışmalar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla dönemin Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nce yürütülmüştür. Yapılan binlerce km. teras, yüzlerce m3 kuru duvar eşik, harçlı duvar ve tersip bendi gibi erozyon kontrolü düzenlemeleriyle, dikilen yüz binlerce fidan sayesinde yüzeysel akış kontrol altına alınmış ve olası sel felaketlerinin önüne geçilmiştir” denildi.

“Bir başka felakete zemin hazırlanacaktır”

Depremzedelerin daha güvenli bir yerde kalıcı konutlarına bir an önce kavuşturulması gerektiği ancak; deprem gibi sel baskınının da önemli bir doğal afet olduğu göz ardı edilemeyeceği” vurgulanan açıklamada, “Ayrıca İzmir merkezinin yeşil alan ve orman bakımından sınırlı olanaklara sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Buna karşın; yoğun emek ve milyonlarca lira para harcanarak yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan değer ile İzmir için hayati bir önem kazanan bu orman arazisinin depremzedelerin konut ihtiyacının karşılanması gibi hassas bir gerekçeye sığınılarak yeni bir rant alanı yaratılmasına asla izin verilmemelidir. Sel felaketi de deprem gibi insanları ve yaşam alanlarını tehdit eden önemli bir doğa olayıdır. Bu alandaki erozyon kontrolü çalışmalarının sel önleyici fonksiyonu görmezden gelinerek izin verilecek yapılaşma ile bir felaketin yaralarını sarmaya çalışılırken bir başka felakete zemin hazırlanacaktır” ifadelerine yer verilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER