A3 Haber

Depremzedeler konteyner kentte yaşamaya başladı

Depremzedeler konteyner kentte yaşamaya başladı

Depremzedeler konteyner kentte yaşamaya başladı
Kasım 27
16:45 2020

İzmir depreminin ardından evi yıkılan ve hasar gören kişilerin geçici olarak konaklamaları amacıyla Bayraklı’da kurulan konteyner kentteki aile sayısı artmaya başladı. Konteynerlere yerleşen aileler, normale dönmeye çalışırken, çocuklar sokaklarda koşup oynamaya başladı.

30 Ekim’de gerçekleşen İzmir depremi sonrasında evi yıkılan ve hasar gören depremzedeler için oluşturulan 46 bin metrekarelik konteyner kente yerleşimler başladı. Bayraklı’da Haydar Aliyev Caddesi’nde ve toplamda 493 konteynerden oluşan alana, şimdiye kadar 44 aile yerleşti. Konteyner kentin bir sokağına Rıza Bey Apartmanı enkazından 91 saat sonra kurtarılan Ayda’nın, bir sokağına da Doğanlar Apartmanı enkazından 65 sonra çıkarılan Elif’in ismi verildi.

Her birinin içinde tuvalet, duş, mutfak, salon ve yatak odası bulunan konteynerlerde yaşamaya başlayan aileler, temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Çocukların sokaklarda oyunlar oynamaya başladığı konteyner kent, depremzedelerin yeni yaşam alanı oldu. Yakın zamanda faaliyete girecek olan çocuk parkıyla birlikte, çocuklara özel etkinlikler yapılarak, eğitimlerine de destek olunacak.

“Çadır çok soğuktu, burası iyi”

Konteynerde eşi ve iki çocuğuyla birlikte kalan Fatma Alan, dün akşam yerleştiklerini söyleyerek, “Deprem olurken başka bir eve temizliğe gitmiştim. 6 yaşındaki kızım evde yalnızdı. Çok korktuk. Sonra çadırda kalmaya başladık, binamız hasar gördü. Çadır çok soğuktu. Burası çok iyi. Bizi buraya getirenlerden Allah razı olsun. Konteynerde günlerdir ilk defa rahat uyudum. Çocuklar da rahat etti, burayı çok sevdiler. Keşke daha önceden gelseydik diyorlar. Konteynerlerde ihtiyacımız olan her şey var. Çaydanlık getirdik. Çocuklar makarna istiyor, bugün makarna yapacağım” dedi.

Konteyner kente uyum sağlayıp arkadaş edinmek istediğini anlatan 10 yaşındaki Osman Alan, “Çadıra gittik ve bir ay orada kaldık. Konteyner kenti daha gezemedim ama çok güzel. Konteynerler soğuk değil. Bugün buzdolabı geldi. Oyuncaklarımla oynuyorum. Bundan sonraki günlerde dışarı çıkıp, arkadaş edineceğim” diye konuştu.

‘PARK AÇILINCA OYUN OYNAYACAĞIZ’

11 yaşındaki Aydıncan Esmer ise, “Burası oldukça güzel. Parkımız var, her şeyimiz var. İnşallah park açıldığı zaman abilerle birlikte oyun oynayacağız. Bana bir tablet verecekler, derslerime onunla çalışacağım. İnternetimiz de gelecek. Dışarı çıkıyorum, geziyorum. Kendime arkadaş buluyorum. Ablalarla konuşuyorum, yardım istiyorum” şeklinde konuştu.

Bir yıl kadar buradayız, alışmamız gerekecek

Üniversiteden yeni mezun olan harita mühendisi Yeşim Urtekin, konteynerde dört kişi kaldıklarını söyleyerek, “Depremden aşırı korkan bir insanım. İyi ki o an evde değildim. Ailem çok korkmuş. Binamıza mühür vurdular, yıkılacak. İki gün önce konteyner kente geldik. Çadır da benim için eğlenceliydi. Akşamları ateş yakıp, diğerleriyle oyun oynuyorduk. Ama burası daha konforlu ve daha düz. Bir yıl kadar buradayız, alışmamız gerekecek. Burada güvende hissediyoruz. Deprem olsa da bir şey olmaz. Böyle bir rahatlık var, evimizden daha güvenli” şeklinde konuştu.

Üç yaşındaki ikiz kızları, torunu ve eşiyle birlikte konteyner kente gelen Pınar Güzelcan, “Burası güzel. Çok şükür. Çocuklar oyun oynuyor kendi aralarında. Onlar hiçbir şeyin farkında değil, buraya da alıştılar. Burası çadırdan çok çok daha iyi” dedi. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER