A3 Haber

Esnaf “batıyoruz” diyerek sokağa indi: Açlığa mahkum edildik!

Esnaf “batıyoruz” diyerek sokağa indi: Açlığa mahkum edildik!

Esnaf “batıyoruz” diyerek sokağa indi: Açlığa mahkum edildik!
Kasım 27
17:59 2020

Koronoviris önlemleriyle birlikte derinleşen ekonomik kriz esnafı canından bezdirdi. İstanbul ve Kocaeli’de faaliyet gösteren esnaf Kadıköy’de bir araya gelerek eylem yaptı. Binlerce esnafın aileleriyle birlikte açlığa mahkum edildiğini ifade eden esnaf, vergilerin kaldırılmasını, kira desteği sağlanmasını istedi. Esnaflar, “Biz bu ülkenin esnafıyız düşmanı değiliz. Bize yapılan bu haksız ve hukuksuz uygulamanın sonlandırılmasını ve revize edilmesini istiyoruz. 40 senedir esnafız 40 gün bize bakmadılar. Aç bıraktılar. Hakikaten çok ayıp. İsyan ediyoruz” dedi.

Türkiye’de ve dünyada etkili olan koronavirüs pandemisi sürecinde toplumun tüm kesimleri mağdur oldu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında pek çok işletme devlet kararıyla tekrar kapatıldı. Milyonlarca insan gelir desteği almadı. Emekçiler ve işletme sahipleri şimdi gelirsiz yaşamakla karşı karşıya. Türkiye’de kolay kolay meydanlara çıkmayan esnaf da protestolara başladı. İstanbul ve Kocaeli’de faaliyet gösteren esnaf, örgütlü oldukları derneklerin organizasyonuyla Kadıköy’de bir araya geldi. Şikayetlerini ve taleplerini dile getiren esnaf, alkış ve ıslıkla, içinde bulundukları durumu protesto etti. Çevredeki vatandaşlar ve vapurlardaki yolcular da esnafın eylemine alkışlarla destek verdi.

Kadıköy’de bir araya gelen Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği, Kadıköy Esnaf Derneği, Beşiktaş Esnafları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Avcılar Kafe ve Bar İşletmecileri Derneği ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği temsilcilerinin yaptıkları basın açıklamasında “Pandeminin bütün yükünün yeme, içme ve eğlence sektörüne kesilmesine anlam veremiyoruz” denildi.

“İşyerlerinin anahtarlarını yere bıraktılar”

“Esnaf destek bekliyor, batıyoruz, tüm vergilerin kaldırılsın, esnafka kira desteği, kredi desteği sağlansın” afişleriyle duyurulan eylemde esnaf sembolik olarak ellerindeki iş yeri anahtarlarını yere bıraktı. Eylemde yapılan ortak basın açıklamasında ise şunlar ifade edildi:

“Yeme içme ve eğlence sektörünü sınırlayarak garson komi barmen aşçı bulaşıkçı gibi çalışanları ve binlerce aileyi kaderine terk ettiğiniz gibi sektörün paydaşları olan müzisyen oyuncu performans sanatçıları taksiciler çiçekçiler tekel bayileri ve binlerce tedarikçiyle çalışanları ve onların ailelerini işsizliğe ve açlığa mahkum ettiğinizi bilmenizi isteriz. Esnaflar ve çalışanlar olarak yetkililere sesleniyoruz. Pandemi kurallarına ve alınan önlemlere karşı değiliz ancak önlemler çerçevesinde kapattığınız ya da tek çözüm olarak sunduğunuz paket servisi önerisiyle kapanmaktan beter ettiğiniz esnafın ayakta kalacak gücü kalmamıştır. Bir an önce taleplerimize ses verilmesine ve gerçekçi çözüm sunulmasını istiyoruz. Bilinmelidir ki bu zorlu süreçten bizleri batırarak binlerce çalışanın evine ekmek götürmesine mani olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsınız. Esnaf destek bekliyor çünkü batıyoruz.”

“40 senedir vergi veriyoruz, 40 gün bize bakmadılar”

Eyleme katılan Kadıköy’de tekel bayii sahibi, “40 senedir esnafız, 40 senedir vergi ödüyoruz, 40 gün bize bakmadılar. Aç bıraktılar. Marketlerle bizi kapattılar. Hakikaten çok ayıp isyan ediyoruz. Her şeye vergi ve bu vergileri kim verecek bu ödemeyi kim yapacak isyan ediyoruz” dedi.

Bir başka esnaf ise “Biz bu ülkenin esnafıyız düşmanı değiliz. Bize yapılan bu haksız ve hukuksuz uygulamanın sonlandırılmasını ve revize edilmesini istiyoruz.Bizi sabah 10, akşam 8 arasına sıkıştırdığı hayat bu mu? Bizim borçlarımız, kredilerimiz günü geldiğinde kim ödeyecek” diye konuştu.

“Virüs sadece tekel bayiisine mi zarar veriyor”

Türkiye Tekel Bayiileri Platformu İstanbul Başkanı da şunları söyledi:

155 tekel bayiini temsilen buradayız.Umut ediyoruz ki sesimiz duyulmuştur. Çok sıkıntıları olan bir meslek grubuyuz çalışma standartlarımız belli bir prensibe bağlı değil. Bunun çok acısını çekiyoruz. Bunu düzenlemesi gereken aslında biz değiliz. Bununla ilgili yargı koyanlara da tepkiliyiz. STK’ler olarak çalışma durumumuzun düzenlenmesinden yana önce bir genel talebimiz var. Pandemiyle ilgi de bir haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz. Son çıkan genelgeyle kapatma saatlerinde bir ölçüsüz durum oluştu. Bizimle aynı kategoride olan bakkal, büfe tarzı işletmeler 22.00’da kapanırken sadece tekel bayiiler hariç denilerek odalarımıza mesaj gönderildi. Bunu bir ayrımcılık olarak görüyoruz. Virüs sadece tekel bayiisine mi zarar veriyor? Yoksa alkolle yıkanıp yok olduğu için mı acaba bize gıcık mı diye düşünmeye başladık. İronik durumlar oluşuyor farkındayız.”

“Sadece adalet istiyoruz”

Eylemde konuşan bir başka vatandaş da “Türkiyede bakanlığının bulunduğu ama kendisinin olmadığı bir şey istiyoruz, adaleti. Sadece adelet istiyoruz. Biz de evimize çoluğumuuza çocuğumuza ekmek götürüyoruz. Bu işleri biz de severek yapmıyoruz, sadece ekmeğimize sahip çıkıyoruz” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER