A3 Haber

CHP’li Çakırözer: Katar’a neyi kaça sattığınızı herkes bilmeli, anlaşmaları derhal meclise getirin!

CHP’li Çakırözer: Katar’a neyi kaça sattığınızı herkes bilmeli, anlaşmaları derhal meclise getirin!

CHP’li Çakırözer: Katar’a neyi kaça sattığınızı herkes bilmeli, anlaşmaları derhal meclise getirin!
Kasım 28
15:37 2020

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Katar ile yapılan anlaşmalar konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a çağrıda bulunarak anlaşmaların şeffaf bir şekilde, 83 milyon Türkiye vatandaşıyla paylaşılmasını istedi.

CHP’li Çakırözer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerinde yaptığı konuşmada Katar’la yapılan anlaşmaların Meclis’e getirilmesini istedi. Çakırözer, Katar ile şu ana kadar 10 anlaşma yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

 “Tank Palet Fabrikası, Kanal İstanbul güzergahındaki arsalardan sonra Borsa İstanbul’un yüzde 10’u da Katar’a satıldı. Antalya Limanı’nın işletmesi satılıyor. Kaç yıllığına, kaç paraya, ihaleye çıkıldı mı, çıkılmadı mı, neden, neye göre verildi bunlar bilinmiyor. Varlık Fonu’ndaki o birikim ne sizin ne Cumhurbaşkanının kendi şahsi birikimi değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin birikimi. Nasıl bir anlaşma yaptık, ne kazandık, kaça sattık, karşılığında ne aldık? İktidar birçok ticari anlaşma yapabilir ancak bunu şeffaf bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin 83 milyon vatandaşıyla paylaşması gerekir. Bunların mutlak surette anlatılması ve Meclis’e getirilmesi lazım.”

Herkese uygulanabilir bir vergi düzeni gerekli

Hukuk güvencesi olmadan yatırımlara rağbet olmayacağını vurgulayan Çakırözer şu görüşleri dile getirdi:

“Şöyle bir algı var: Güzel binalar yapıldığında üzerine de ‘finans merkezi’ yazarsak orası bir finans merkezi olacak sanılıyor. Ama öyle olmuyor! Tersine İstanbul dünyanın finansal merkezi olma kapasitesi bakımından her yıl geriliyor. Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nin sıralamasında 64. Sıradayız. Nedeni belli: Türkiye’de güvenilir ve açık bir hukuk sistemi olmaması. Siyasi baskıyla karar veren mahkemelerin olması. Hukuk güvencesi olmayınca kim parasını emanet edecek bu merkeze, kim yatırım getirecek? Aynı şekilde herkese uygulanabilir bir vergi düzeni gerekli; buna da sahip değiliz. İş insanları neden ağızlarını açıp açıkça konuşmaya korkuyorlar? Çünkü özellikle AKP döneminde vergi düzeni siyasi iktidarın keyfî şekilde salladığı bir sopa işlevi görüyor. Finans merkezi olmak için İş yapma kolaylığına, yolsuzluk algısına, ülkenin risk primine bakılıyor. Hepsinde dipteyiz. Bunlar olmayınca yatırımlara rağbet edilmiyor. Rağbet edilmeyince de bir kent, finans merkezi olamıyor. Olsa olsa yüksek faiz getiren fonların borç verip para kazanmaya geldiği yer oluyor. Yani çözüm milyarlarca liraya yüksek inşaat dikmekte değil, çözüm yapısal reformlarda.” (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER