Site icon A3 Haber

SMA hastaları için kötü haber: Pandemi koşullarında gen tedavisinin uygun değil

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Hastalığında Güncel Tedaviler Çalıştayı’nda, SMA Bilim Kurulu üyeleri, son dönemde gündeme gelen muhtemel gen tedavisiyle ilgili en güncel bilimsel çalışmalar hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından video konferans yöntemiyle düzenlenen SMA Hastalığında Güncel Tedaviler Çalıştayı’na, SMA Bilim Kurulu üyeleri, Bakanlık yetkilileri ve SMA dernekleri katıldı. Toplantıda SMA Bilim Kurulu üyeleri, kullanılan SMA ilaçlarıyla ilgili verileri paylaştı. Ayrıca son dönemde gündeme gelen muhtemel gen tedavisi ile ilgili en güncel bilimsel çalışmalar hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

Bu hastaların tedavisinin olmadığı ve hastaların 2 yaşına kadar gen tedavisi almazsa öleceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığına işaret eden SMA Bilim Kurulu, şu bilgileri paylaştı:

“Gen tedavisi şu an için uygun değil”

Bilim kurulu üyeleri, çalıştayda tüm bu bilimsel veriler göz önüne alındığında; mevcut verilerin fayda-zarar oranı konusunda yetersiz olması, hastalığın etkinliği bilinen bir tedavisinin zaten uygulanıyor olması ve Covid-19 salgını sürecinde bağışıklığın baskılanmasının ölüm riskini artırabileceği gerekçeleriyle gen tedavisi uygulamasının şu an için uygun olmadığı, gelişmelerin takip edileceği yönünde görüş belirtti. SMA Bilim Kurulu her ay yeni tedavi alternatifi konusundaki gelişmeleri takip etmek üzere toplanıyor. (ANKA)

Exit mobile version