A3 Haber

Hekimler uyardı: Özel hastaneler dahil hiçbir kuruluş pandemi döneminde test ücreti alamaz!

Hekimler uyardı: Özel hastaneler dahil hiçbir kuruluş pandemi döneminde test ücreti alamaz!

Hekimler uyardı: Özel hastaneler dahil hiçbir kuruluş pandemi döneminde test ücreti alamaz!
Kasım 30
14:41 2020

Son haftalarda Covid-19 test ücretleri tartışılıyor. İktidar “PCR testinin ücretli olduğu ve tavan fiyatın 250 TL’yi geçmemesi gerektiği” algısını pompalıyor. Oysa mevzuat bambaşka. Sağlık Uygulama Tebliği’nin ve Cumhurbaşkanlığı kararının hükmüne göre pandemi döneminde koronavirüsle ilgili test, kit, ilaç ve ekipmandan alınamaz. Yurttaşların hakkını araması gerektiğini vurgulayan Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, vatandaşların ödedikleri ücretleri geri almaları için örnek bir başvuru dilekçesi hazırladı. İki hekimin bu konuda kaleme aldıkları analizi paylaşıyoruz…

Dr. Ergün Demir – Dr. Güray Kılıç | Kamuoyunda günlerdir Covid-19 test ücretleri tartışılmaktadır. Ancak bu tartışma, yanlış bir biçimde ilgili mevzuat hükümleri yok sayılarak, PCR testinin zaten ücretli olduğu ve bunun tavanı olan 250 TL’yi geçmemesi gerektiği algısı üzerinden yürütülmektedir.
Sağlık Bakanı, özel sağlık kuruluşlarına “vatandaşı yolun ama fazla kanırtmayın” mesajını vermekte, kamuoyu ise “test ücreti 500-600 TL fazla olmuş, 250 TL ile idare edilsin” mesajını almış görünmektedir.

Test için vatandaşlara iki tercih sunulmaktadır: Ya bu soğuk havalarda hastane acil servis ve Covid poliklinikleri önünde uzun kuyruklarda saatlerce beklersin ya da özel sağlık kuruluşlarına gidip 250-500 TL vererek test yaptırabilirsin. AKP iktidarı maske gibi PCR testini de RANT kapısı haline getirmiştir.
Tekrar hatırlatıyoruz: 5510 Sayılı Kanun 63. maddesine göre genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden sağlık hizmetlerinin ödeme usul ve esaslarını Sağlık Bakanlığı değil Sosyal Güvenlik Kurumu belirlemektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen fiyat tarifeleri ülkemizde geçerli herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve sağlık hizmetlerinden yararlanmada muafiyet kararı bulunmayan yabancı uyruklu kişileri/turistleri kapsamaktadır.

Pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin yapılan değişiklikler ve alınan kararlar

09.04.2020 tarihinde yapılan SUT değişikliği ile pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri acil hal ve ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri kapsamına alınmıştır.
09.05.2020 tarihli yapılan SUT değişikliği 5. maddesinde Covid-19 testleri tanımlanmış, testlerin fiyat tarifesi belirlenmiş ve Ek-2B hizmet başı işlem puan listesine eklenmiştir. Covıd-19 testleri pandemi süresince tüm branşlar tarafından istenilmesi halinde test ücretlerinin SGK tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.
13.04.2020 tarih ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ekinde, hastanın uyruğuna, sosyal güvencesi olup olmadığına ve numunenin özel hastaneden veya kamu hastanesinden gönderilmiş olmasına bakılmaksızın test, kit, ilaç ve ekipmandan ücret alınmaması gerektiğini belirtmektedir.

Sonuç olarak

Kamu veya özel hiçbir hastane/sağlık kuruluşu Covıd-19 testleri için 09.4.2020 ve 09.5.2020 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ hükümlerine göre genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ve 13.04.2020 tarihli ve 2399 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile hiçbir vatandaştan pandemi süresince yasal olarak ücret alamaz.
Covıd-19 test ücreti, ancak ülkemizde geçerli herhangi bir sosyal güvencesi veya sağlık hizmetlerinden yararlanmada muafiyet kararı bulunmayan yabancı uyruklu kişilerden ve GSS kapsamında olduğu halde sağlık hizmet bedelini kendisinin ödeyeceğini beyan eden kişilerden alınır.
PCR, Covid-19 için en önemli tanı testidir, bir rant aracı değildir.

Test ücretlerinizi bu dilekçeyle geri alın

Kanuna, mevzuata ve alınan kararlara uymayarak sağlık hizmetlerinden yararlanma durumunu engelleyen, vatandaşı mağdur eden uygulamalara karşı hazırladığımız dilekçeyi CİMER ve SGK İl müdürlüğü şahıs ödemeleri bölümüne iletilmek üzere verilmesi önemle duyurulur.

Aşağıdaki dilekçe örneğine tıklayıp çıktısını aldıktan sonra kullanabilirsiniz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER