A3 Haber

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Katar sermayesini ülkeye kayyum yaptılar!

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Katar sermayesini ülkeye kayyum yaptılar!

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Katar sermayesini ülkeye kayyum yaptılar!
Aralık 01
13:45 2020

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına bir kez daha tepki gösterdi. Hükûmetin Katar Emiri’yle yaptığı 11 anlaşmayı da eleştiren Sancar, “Ülkeye Katar sermayesini kayyım yapmış bu iktidar. Bu ülkenin kaynaklarının başına Katar kayyumı gelmiş. Katar sermayesine ülkenin kaynaklarını peşkeş çekme ihtiyaçları var ama bunların hesabını soracağız” dedi.

Partisinin grup toplantısına konuşan Sancar’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Bir günde 24. sıradan 3. sıraya yükseldi Türkiye. Ne diyordu Bakan? Hasta ile vaka sayısı farklı. Bir ülkede veya bir toplulukta bir yalanı bir kere pazarlayabilirsiniz. Toplumun veya çoğunluğu belki inandırırsınız. İkinci kere tekrar edersiniz. Bir kısmı yine inandırabilirsiniz ama üçüncü kez söylediğinizde kimse size inanmaz. Bu yalanın faturası halkın sağlığıdır. Salgının yaygınlaşması için pek çok oyun oynamasıdır. Bu basit bir yalan değil değerli arkadaşlar. Bu toplumun sağlığına mal olan bir yalandır. Bunun bir karşılığı olmayacak mı? Bunun hesabını bu iktidar vermeyecek mi? Sorumluluğu bir bakanın üzerine yıkarak sistemi aklayabileceklerini mi düşünüyorlar. Yetki bende diyen Erdoğan’ın burada bir sorumluluğu yok mu! Bu yalana inanmıyoruz, halk da inanmıyor. Sistem çöküyor.

“Ulusal çıkar kavramı bu iktidarın yalanlarını örtmek için en fazla sığındığı gerekçedir”

  • Bu yalanın pazarlanması için kullanılan yalan neydi, hatırlayalım. Hem vatandaşlara hem DSÖ’ye yanlış bilgi verilmesini ulusal çıkarları korumak için yaptığını açıklamıştı. Bir sebebimiz var anlayın bizi demeye getirmişti. Ulusal çıkar kavramı bu iktidarın yalanlarını örtmek için en fazla sığındığı gerekçedir. Ulusal çıkar ancak toplumun katılımıyla, tartışmasıyla belirlenebilir. Ulusal çıkar denince, itirazların kesildiği, suların durduğu bir dönem artık yok. Çünkü hakikat yolculuğu devam ediyor, bunun başını da HDP çekiyor, bu bedeli de Kürt halkı ödüyor.

“İktidarın temsilcilerinin ve iktidarın küçük ortağının özür borcu vardır”

  • Bu iktidar talan ve savaş politikalarını yürütebilmek için yalan söylemek zorundadır. Ancak bu iktidarı çökertirsek talan politikalarını da çökertebiliriz. Hepimiz bu dersin gereklerini mutlaka yapmalıyız. İktidarın temsilcilerini ve iktidarın küçük ortağının özür borcu vardır. Ama sorumluluk sadece özürle ortadan kalkmak. Ama özür bir erdem olduğu için sorumluluğun da önünü açar. Çıkın TTB başta olmak üzere bu yalanı aylardır ortaya koyan herkesten özür dileyin ama bu sorumluluğunuzu ortadan kaldırmayacaktır.

“Yasak var destek yok!”

  • Yasaklar geldi biz de bazı yasakların olması gerektiğini başından beri söylüyoruz ama bu yasakların bir mantığı olur. İktidarın açıkladığı yasaklar çelişkilerle doludur. Yasak açıklanırken destek es geçiliyor. Destek niye gerekli? Eğer sokağa çıkma yasağı ilan edecek işletmelerin kapanması kararını alacaksanız insanların geçinmesini sağlayacak tedbirler almak zorundasınız. İktidarın açıklamasında yasak var destek yok. Yasaklar da büyük ölçüde ekonominin çarklarını döndürmek için konuyor. Halksa ekonominin çarkları içinde ezilsin iye kendi kaderine terk ediliyor. Bu iktidarın bu düşüncesine karşı mücadele bir insanlık mücadelesidir. Yalanların sonu yok.

“Ülkeye Katar sermayesini kayyum yapmış bu iktidar”

  • 1.3 trilyon lira bir bütçe hazırlanmış 2021 yılı için. Esas kaynak da vergi olarak gösteriliyor ama buradaki asıl önemli nokta vergi adaletsizliği üzerine kurulmuş bir bütçenin önümüze konmuş olmasıdır. Katmerli vergilerle halkın sırtına yüklenmiştir her şey. Biz de bütçenin halk için kullanılmasını istiyoruz. Emeklilikte yaşa takılan yüz binlerce insanımızın hakkını teslim etmek için 30 milyar TL gerekiyor. bunun için önerge verdi arkadaşlarımız ama reddedildi. Yoksul halkımız için binaların güvenlikleri için kaynak ayrılmasını talep ettik. Hepsi 50 milyar liraydı. Ama halkı depreme karşı korumak için yaptığımız bu önerge de reddedildi. Kredi Yurtlar Kurumu’na borçlu on binlerce gencimiz var. Bu gençlerimizin borcunun silinmesi için ayrılması gereken kaynak 10 milyar TL. bunu önerdik reddettiler. Pandemide zarar gören esnafın zararını karşılamak için ihtiyaç duyulan meblağ 10 milyar lire. Teklif ettik, yok dediler. Ataması yapılmayan öğretmenler için gereken milyar 20 milyar TL. Bunu da kabul etmediler. Aşı meselesi. Aşının herkese ücretsiz yapılması için bir tahsis yapılmasını teklif ettik. Gereken 15 milyar TL. Bunu kabul etmediler. Peki ne yapıyorlar bunun yerine bu ülkenin emekçilerinin halkının kaynaklarıyla birikimiyle oluşturulmuş kurumları yok pahasına satıyorlar. Aslında ne pahasına sattıklarını da bilmiyoruz çünkü şeffaf değiller. Belki şimdi açıklasalar kaynakları ha açıklamasalar da ilk seçimde gidecekler o zaman biz açıklayacağız, o zaman göreceğiz ki bu kayyımcı iktidar sadece Kürt belediyelerine kayyım atamakla yetinmiyormuş ülkenin kaynaklarına da kayyım atamış: Ülkeye Katar sermayesini kayyım yapmış bu iktidar. Bu ülkenin kaynaklarının başına Katar kayyımı gelmiş. Katar sermayesine ülkenin kaynaklarını peşkeş çekme ihtiyaçları var ama bunların hesabını soracağız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER