A3 Haber

Resmi Gazete’de yayımlandı: Balon balığı avlayana para verilecek

Resmi Gazete’de yayımlandı: Balon balığı avlayana para verilecek

Resmi Gazete’de yayımlandı: Balon balığı avlayana para verilecek
Aralık 02
11:05 2020

Tarım ve Orman Bakanlığı, “istilacı tür” olarak kabul edilen balon balığının avlanmasını teşvik etmek amacıyla bu yıl kuyruk başına beş lira destek ödemesi yapacak. Karar bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Balon balığı avcılığı için bu yıl kuyruk başına beş lira destek ödemesi yapılacak.

‘Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ’i, Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Ocak 2020’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Tebliğ, Su Ürünleri Bilgi Sistemi’ne (SUBİS) kayıtlı, çevirme ve sürütme ağları dışında avcılık faaliyetinde bulunan, geçerli bir balıkçı gemisi ruhsat tezkeresine sahip olan ve istilacı balon balığı türünün Akdeniz ve Ege Denizi’ne kıyısı olan illerde avcılığını yapan balıkçılara verilecek destekleme ödemesiyle ilgili usul ve esasları düzenliyor.

Buna göre, balon balığı kuyruğunun 1 milyon adede kadar her bir adedi başına 5 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Kuyruk alımı, 31 Aralık 2020’ye kadar gerçekleştirilecek ancak daha öncesinde 1 milyona ulaşıldığında Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS) üzerinden alım durdurulacak. Kuyruk alımı bugünden itibaren 5 iş günü sonra başlayacak.

Balon balıkları bütün olarak karaya çıkartılamayacak, çıkartıldığının tespiti halinde bu durum hakkında tutanak tutulacak ve getirilen bütün balıklar destekleme kapsamına alınmayacak.

Avlanma şartları

Destekleme kapsamında avcılığına izin verilen ve avlanılan balon balıklarının kuyruk kesimi, balıkçı gemilerinde insan sağlığına risk oluşturmayacak koşullar altında yapılacak.

Balon balığı avcılığı yapacak balıkçı gemilerinde ihtiyaç duyulacak koruyucu eldiven, sızdırmaz poşet ve benzeri malzemelerin bulundurulması zorunlu olacak.

Asla tüketilmemesi gerekiyor

Balon balığına ilişkin yapılan klinik çalışmalar, bu balığın asla tüketilmemesi gerektiğini gösteriyor.

Balon balığını tüketmek, son derece tehlikeli hastalıklara yol açabiliyor. Balon balığının kalp sağlığı üzerinde çok ciddi şekilde olumsuz etkileri bulunuyor. Kalp durması ortaya çıkabiliyor.

Uzmanlar, tek bir balığın yenmesinin dahi öldürücü olabileceğini ifade ediyor. Aşağı yukarı 2 miligramlık dozu 50 kilo ağırlığında bir insanı rahatlıkla öldürebiliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER