Site icon A3 Haber

“Türkiye’deki engellilerin yüzde 60’ı okulu bırakıyor”

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’deki engellilerin eğitimi ve öğretimi önündeki engellere dikkat çekerek, “Avrupa Birliği ülkelerinde ilkokuldan sonra engelli bireylerin okulu bırakma oranı yüzde 25,  İsveç’te yüzde 11, Türkiye’de yüzde 60” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 1 milyar, Türkiye’de ise 2 milyon 530 bin 376 engelli olduğunu belirterek, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ülkedeki engellilerinin durumunu karşılaştırdı. Tanrıkulu’nun açıklamasına göre AB ülkelerinde ilkokuldan sonra okulu bırakan engelli oranı yüzde 25. Bu oran İsveç’te yüzde 11 iken, Türkiye’de yüzde 60.  AB’de engellilerin yüzde 29,9’u yoksulluk/sosyal dışlanmışlık riski altında, Türkiye’de bu oran yüzde 77,1.

Türkiye’deki engellilerin önünde eğitim ve öğretiminde büyük engeller çıktığını ifade eden Tanrıkulu, bu duruma ilişkin verileri açıklayarak, “Avrupa Birliği ülkelerinde ilkokuldan sonra engelli bireylerin okulu bırakma oranı yüzde 25. İsveç’te yüzde 11, Türkiye’de yüzde 60. 25-64 yaş arası çeşitli eğitim programlarına (yaşam boyu öğretim) katılım oranı engelli olmayan bireyler için yüzde 9,8; engelli bireyler için yüzde 6,9. Türkiye’de ise bu oranlar sırasıyla yüzde 4,1 ile 1,7. 30-34 yaş arası engellilerin üniversiteyi bitirme oranı AB’de yüzde 22,1 ve Türkiye’de 6,8” dedi.

Tanrıkulu’nun açıkladığı veriler şöyle:

“Kayıtlı bireylerin sadece yüzde 38.4’ü yardımlardan faydalanıyor”

Exit mobile version