A3 Haber

Traktörleri, tarlaları haczedilen çiftçiler Ankara’dan eli boş döndü!

Traktörleri, tarlaları haczedilen çiftçiler Ankara’dan eli boş döndü!

Traktörleri, tarlaları haczedilen çiftçiler Ankara’dan eli boş döndü!
Aralık 04
14:41 2020

Yüksek faiz nedeniyle borçları sürekli arttığı için çaresiz kalan çiftçiler Ankara’da Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nün kapısına dayandı. Polis geniş güvenlik önlemi alırken çiftçilerin aralarında seçtikleri temsilciler Genel Müdürlük yetkilileriyle görüştü. Görüşme sırasında çiftçiler ise polis tarafından çevredeki parklara yönlendirildi.

TBMM’de kabul edilen yasa ile çok sayıda sektörde borç yapılandırma olanağı getirilirken çiftçi borçları kapsam dışında tutulunca Türkiye’nin dört bir yanında köylülerin traktörlerine, tarlalarına, hayvanlarına haciz gelmeye başladı.

Görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadı. Çiftçilere “İmkanlarımız dahilinde neyi yapabilirsek, onu yapacağız” denilmesiyle yetinildi. “Bizi ekmeğimizden etmeyin, bizi  yok etmeyin” diyerek yetkililere seslenen çiftçiler ise, “Tarım Bakanımız ‘çiftçi çok çok çalışır az az kazanır’ diyor. Bizim çok çalışıp az kazandığımızı biliyor görüyorsunuz. Mağduriyetimizi biliyorsunuz da neden bizim borçlarımızı uzun vadede yapılandırmıyorsunuz” diyerek mağdur edildiklerini söyledi.

Traktör, ev, hepsi hacizde

Taleplerini anlatan çiftçilerden Burhan Demiröz Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan 300 bin lira borcunun faizlerle 500 bin liraya çıktığını söyledi. Hayvancılık ve tarımla geçimini sağlayan Demiröz şöyle devam ediyor:

 “Cumhurbaşkanı’mıza sesimizi duyurmak için buradayız. Tarım Bakanımız hep sessiz kalıyor. Cumhurbaşkanı’mız el atarsa bu iş çözülür. Artık hayvancılığı bıraktık. 100 tane hayvanım vardı hepsini sattım. Traktördür evdir, arabadır, arsadır bütün hepsi hacizde. Aşırı faizler var bunun önüne geçilmesi lazım. Devletimiz de biliyor bunu 2017 ve 2019 harici faiz uygulandığını ama kimse önüne geçmiyor bunun.”

Çocuklarının da kendisi gibi tarımla geçimini sağlamasını istemeyen Demiröz, şunları söyledi:

“Büyük oğlum var onu işe koydum. Küçük oğlum da askerden gelince onu da işe koyacağım. Bu işe kesinlikle bulaştırmayacağım. Bu işin yapılır yani kalmadı. Üstümüzdeki hacizler kalkmazsa ödeyemeyiz bu borcu. Haciz gelince ne tarlanı satabiliyorsun ne traktörünü satabiliyorsun. Hiçbir şey yapamıyorsun.”

Engelli çiftçiye Engelliler Günü’nde haciz

Ankara’ya giden çiftçiler elleri boş dönerken Kars’ın Büyük Pirveli köyündeki çiftçilere ise haciz gelmeye başladı. Kredi borcu olan çiftçilerden birisi de Kars’ın Büyük Pirveli köyündeki Yılmaz Öztürk. Engelli olan Öztürk’ün hayvanlarına Dünya Engelliler Günü’nde haciz geldi. Bununla de yetinilmedi, ona kefil olan yakınlarının hayvanları hakkında da haciz işlemi başlatıldı. Öztürk’ün 1973 model traktörüne bile el konulmak isteniyor.

Öztürk haciz geldiğinde karantinadaydı. Jandarma eşliğinde gelen haciz memurları Öztürk’ün aracını aldı. Öztürk’ün hayvanları da şimdi yedieminde. Öztürk şimdi borcunu ödemek için hayvanlarını da satamıyor. Derme çatma, üstüne branda çektiği bir barakada hayvanlarına bakan Öztürk, çözüm bekliyor.

Kooperatife olan borcunu yapılandırdığını ancak çocuklarının eğitim masrafları nedeniyle borcunu ödeyemediğini belirten çiftçi Öztürk, “Virüsten dolayı da hiçbir şey yapamıyorduk. Karantina uygulandı. Karantinadayken kooperatif icra yoluyla geldi arabamı jandarma ile aldı, gitti” dedi. Hayvanlarına aldığı samanın masraflarını bile karşılayamadığını kaydeden Öztürk, “İki hayvanımı satıyorum, bir hayvanıma yem alıyorum” diye vurguladı.

Öztürk, elindeki samanı göstererek, “Şunun kilosu 1 lira. 10 gün veresiye aldık” diye durumlarını anlattı. Öztürk’ün kardeşi ve eşi de maddi olarak zor durumda olduklarını dile getirdi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER