A3 Haber

Ballı parmak: DEPARK’ı herkes işine geldiği gibi yönetmiş!

Ballı parmak: DEPARK’ı herkes işine geldiği gibi yönetmiş!

Ballı parmak: DEPARK’ı herkes işine geldiği gibi yönetmiş!
Aralık 05
10:22 2020

Prof. Mehmet Füzün’ün rektörlüğü döneminde planlanan ve kurulan Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne (DEPARK A.Ş.) yap-kirala-devret modeliyle Tınaztepe Yerleşkesi’nde Teknopark İdari ve Kuluçka Binası Beta’nın yapılması işi nereden nereye geldi.
İç içe geçmiş bir sürü şirket, iktidar partisine yaslanarak yürütülen işler ve sonunda birbirinden kopanların güç savaşları.

Sayıştay denetçileri ve üniversitenin yetkili isminin hazırladığı rapor birbirinin içine geçmiş onlarca ilişkiyi kabaca da olsa tanımlarken, aynı zamanda saadet zincirinin gelenlerin de gözünü kamaştırdığını ortaya çıkarıyor.
Gelen gideni aratır örneğinde olduğu gibi.

Eylül 2015’de geçici kabule hazır hale gelen DEPARK Beta binasın 165 ay boyunca ilk yıl aylık 42 bin lira ikinci yıl ise aylık 63 bin lira kira ödemesinin bir açıklaması olmalıydı mutlaka.
Rektörlük değişimi ile gözden geçirilen hesaplar acaba öyle dedi mi?
Bunu öğrenmenin yolu ise Prof. Füzün’den sonra gelenlerin ne yaptığı?

Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlük görevi Ağustos 2016’da Prof. Mehmet Tüzün’den Prof. Adnan Kasman’a geçti.
Yeni atanan Adnan Kasman başkanlığında 3 Mart 2017’de toplanan DEPARK genel kurulu, Adnan Kasman, Seyide Kurtuluş, Banu Esra Aslanertik, Muvaffak Amasya, Ayşe Okur, Serdar Bayrak ve Mustafa Can’ın üç yıllığına yönetim kurulu üyesi olarak seçti.
Yönetim kurulu da 9 Mart 2017’de yaptığı 2017/02 sayılı toplantısında yönetim kurulu başkanlığına Adnan Kasman, mali işlerden sorumlu başkan yardımcılığına Banu Esra Aslanertik, teknik işlerden sorumlu başkan yardımcılığına Muvaffak Amasya ile yönetim kurulu üyeliklerine Ayşe Okur, Serdar Bayrak, Seyide Kurtuluş ve Mustafa Can’ın getirilmesine karar verdi.

Yönetim kurulu toplantısında önemli bir karar daha alındı.
16 Temmuz 2014 ile 9 Mart 2017 tarihleri arasında görev yapan DEPARK Genel Müdürü S. Necip Özbey görevden alındı.
Bu öyle bir görevden alınmaydı ki, yönetim kurulu kararına “şirketin menfaatini gözetmeyen, üçüncü şahısları koruma gayesi güden, haksız ve fazladan yapılan ödeme, pek çok görevini yerine getirmeme, haksız fiilleri ve ağır kusur göstermesi gibi gerekçelerle iş akdinin bildirimsiz feshedilmesine” diye ayrıntılı olarak yazıldı.
Yerine de aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olan Seyide Kurtuluş atandı.

Burada bir bilgiyi paylaşmak şart.
Bunca ağır ithamla genel müdürlük görevinden alınan S. Necip Özbey açtığı bütün davaları kazanarak, kendisine karşı haksız işlem/işlemler yapıldığını hukuk önünde de kanıtladı.
Bununla da kalmadı.
Şu anda Yaşar Üniversitesi’nde benzeri bir koordinatörlük görevi üstlendi.
Aldığımız bilgilere göre de Yaşar Üniversitesi ve birkaç üniversitenin katılımı ile yeni bir teknoloji bölgesi kuruluşunun hazırlıklarını tamamlamak üzere.

DEPARK’ın zararı ve kamu kaynaklarının heba edildiği gerekçesiyle AKD firması ile görevlerini kasten kötüye kullandıkları gerekçesiyle 2014-2016 arasında görev yapan yöneticiler Murat Özgören, Alp Timur ve Halil Köse hakkında İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 2017/1232 esas sayılı dava açıldı.
Akıbeti meçhul…

Ancak açılan davanın geri çekilmesi için yeni seçilen rektör ve yönetiminin baskıları pek de sonuç vermeyince son çare olarak DEPARK’ın avukatı azledildi.
Bu arada 3 Mart 2017’deki genel kurulda ibra edilmeyen eski yönetim kurulu üyeleri İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 2017/604 esas sayı ile dava açtı.
Eski yöneticiler açtıkları davayı kazanırken bu kez devreye İstinaf Mahkemesi girdi.
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 13 Temmuz 2018 sayılı ile İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 2017/604 esas sayılı kararını tümden ortadan kaldırdı ve 3 Mart 2017’de yapılan DEPARK genel kurulunda alınan kararlarının tamamının hukuka uygun olduğuna hükmetti.

Sayıştay denetçilerinin yanı sıra üst düzey üniversite yetkilisi tarafından hazırlanan rapora göre ise, 2011-2016 arası yapılan haksız işlemlerin bir diğer sorumlusu ise üniversitenin genel sekreter yardımcısı Semra Marmara’ydı. Rapora göre bütün bilgilere hâkim olan Marmara, üniversitede ve DEPARK’ta yönetici olduğu dönemde eşi Cihangir Marmara’yı da hukuk müşavirliğine getirerek haksız menfaat temin etmişti.
Anlaşılan yönetim değişmesine rağmen ne üniversitede ne de DEPARK’ta kavga bitmemişti.

Bütün bunlar yaşanırken Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Adnan Kasman, hakkında yürütülün bir soruşturma gerekçe gösterilerek 15 Eylül 2017’de görevden alındı.
Kasman’ın 17-18 Mayıs 2017’de İstanbul’da düzenlenen Bilim Kahramanları Ödül törenine hiçbir idari görevi olmadığı halde rektörlüğü temsilen eşi Prof. Saadet Kasman’ı görevlendirdiği, eşinin yeğeni H.K.’yı üniversiteye taşeron işçi olarak aldığı, kuzeni B.U.’yu Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde taşeron işçi olarak çalıştığı sırada, hastanenin VIP bölümünde görevlendirdiği, Döner Sermaye İşletme Müdür Yardımcısı S.B.’yi, önce İzmir Meslek Yüksekokulu sekreterliğine atadığı, ardından şube müdürü yaptığı hakkındaki dile getirilen iddialar arasında yer aldı.
Prof. Adnan Kasman’ın Aralık 2018’de yayınlanan 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan ihraç edildiğini de anımsayalım.

Öte yandan rektör yardımcılığı görevinden 26 Mayıs’ta istifa ettiği duyurulan Prof. Banu Esra Aslanertik, Rektör Prof. Adnan Kasman hakkında, “zorla ve hukuka aykırı biçimde görevden istifa ettirme, rıza ve bilgi dışında idari işlem tesis etme” suçlamasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Prof. Banu Esra Aslanertik, istifa etmediğini öne sürüp, Kasman’ın zoruyla imzaladığını öne sürdüğü istifa dilekçesine tarih atıldığını, bu sayede gizlice görevden alındığını iddia etti.
Banu Esra Aslanertik’in DEPARK’ın 9 Mart 2017’de yaptığı 2017/02 sayılı yönetim kurulu toplantısında mali işlerden sorumlu başkan yardımcılığına getirildiğini de unutmayalım.

Prof. Mehmet Füzün’ün ardından rektörlük görevine atanan Prof. Adnan Kasman’ın üniversite ve DEPARK macerası da bir yılın ardından bitti.
Prof. Kasman’ın ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne vekaleten Prof. Erdal Çelik atandı.
Prof. Çelik, göreve gelir gelmez Prof. Banu Esra Aslanertik’i yeniden rektör yardımcılığı görevine geri getirdi.
Elbette Prof. Erdal Çelik’in göreve gelmesiyle DEPARK yönetimi de değişti.
11 Ekim 2017 tarihli 2017/10 sayılı yönetim kurulu kararına göre Dokuz Eylül Üniversitesi adına DEPARK yönetiminde artık yeni Rektör Prof. Erdal Çelik vardı
Ama onun hakkındaki iddiaların da yayılması çok uzun sürmedi.
Eylül 2017’den Temmuz 2018’e kadar görev yapan vekil rektör Prof. Erdal Çelik’in ilginç ilişkileri ortaya çıktı.

Bu kez ortaya çıkan ilişki ağı bambaşkaydı.
İddialara göre 1996’da Net Tarım ismiyle kurulan ve 2013’te Net Enerji olarak değiştirilen şirketin ortakları arasında bulunan Altınordu Eski Başkanı Mustafa Bilen, hisselerinin yarısını 2013’te yeni rektör vekili Prof. Erdal Çelik’e, 9 Eylül Hastanesi yeni Başhekim Prof. Mete Edizer’e, yeni Genel Sekreter Vekili Yardımcısı Doç. Recep Yiğit’e ve DEÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Toparlı’ya devretmişti.

İddialar doğru muydu?
İnceleyelim bakalım…
Net Tarım Ürünleri Hayvancılık Gıda Sanayi Ltd. Şti. İzmir Foça Yeni Bağarası Bağçecik mevkiinde Mayıs 1995’de kuruldu.
Sermayesi 30 hisseye ayrılmış 3 milyar lira sermaye ile Nezih Becerik, Murat Aybar ve Banu Becerik tarafından kuruldu.
1999’da şirketin hisseleri el değiştirdi ve yeni sahipleri Murat Aybar ve Nüket Tetik oldu.
2003’te Nüket Tetik’in hisselerini devretmesi ile birlikte şirketin yeni sahipleri Murat Aybar ve Cafer Gök oldu.
2005’te Murat Aybar’ın hisselerini devretmesi ile birlikte şirketin yeni sahipleri Hüseyin Cahit Eker ve Cafer Gök oldu.

2006’da Hüseyin Cahit Eker’in hisselerinin bir bölümü devretmesi ile şirketin yeni sahipleri Hüseyin Cahit Eker, Mustafa Bilen ve Cafer Gök oldu.
Yine 2006’da Mustafa Bilen’in hisselerinin bir bölümünü devretmesi üzerine şirketin yeni sahipleri Hüseyin Cahit Eker, Mustafa Bilen, Cafer Gök ve Erkut Bilen oldu.
2007’de Cafer Gök’ün hisselerini devretmesi sonucu şirketin yeni sahipleri Hüseyin Cahit Eker, Mustafa Bilen, Erkut Bilen ve Harun Eker oldu.
2010’da Hüseyin Cahit Eker ve Harun Eker’in hisselerini devretmeleri sonucu şirketin yeni sahipleri Mustafa Bilen, Erkut Bilen ve Özgür Tekkol oldu.
2013’te şirketin adı Net Enerji Tarım ve Orman Ürünleri Hayvancılık Gıda Makine Ltd. Şti. olarak değiştirildi.

Ne olduysa 2013’ün sonunda oldu.
İzmir Foça Yeni Bağarası Bağçecik mevkiinde kurulu Net Enerji’ye birdenbire yabancılar ilgi göstermeye başladı.
Böylece Net Enerji’nin yeni sahipleri arasına Mustafa Bilen ve Özgür Tekkol ile birlikte Yuriy Zabulonov, Oleksandr Kovalchuk, Kateryna Teleshun, Leonid Parikov şirkete ortak olarak katıldılar.
2013’ün sonundaki hızlı değişim bununla bitmedi.
Aralık 2013’te bu kez Mustafa Bilen hisselerinin bir bölümünü Mete Edizer, Mustafa Toparlı, Recep Yiğit ve Erdal Çelik’e devretti.

Demek ki iddialar doğruydu.
Mustafa Bilen Aralık 2013’te Net Enerji’deki hisselerinin bir bölümü 9 Eylül’ün yeni rektör vekili Prof. Erdal Çelik’e, 9 Eylül Hastanesi yeni Başhekim Prof. Mete Edizer’e, yeni Genel Sekreter Vekili Yardımcısı Doç. Recep Yiğit’e ve DEÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Toparlı’ya devretmişti.
Üniversitenin yeni yönetimi kendi şirketlerine ayrıcalık yapmayacak mıydı?
Elbette yapacaktı.
10 Şubat 2015’de toplanan genel kurul şirketin merkezini Foça’dan İzmir’e taşımaya karar aldı.
Peki yeni adresleri neresiydi?
Dokuz Eylül Üniversitesi İnciraltı Yerleşkesi Mahallesi Mithatpaşa Caddesi DEPARK Sağlık Teknopark Kuluçka Binaları Ofis P5/A 56/20 Balçova İzmir.
Boşuna dememişler, bal tutan parmağını yalıyordu.

Önce Mustafa Toparlı Eylül 2016’da sonra da Ekim 2017’de Recep Yiğit, Erdal Çelik hisselerini Mustafa Bilen’e devrederek ortaklıktan ayrıldılar.
Haklarında çıkan haberler ve açılan soruşturmaların ortaklıktan ayrılmalarında etkisi olmamıştır desek yalan olur.
Prof. Mete Edizer’in ise ortaklığının sürdüğünü belirtelim.

Üniversite yönetiminde yer alan isimlerin ortak olduğu şirketin yine üniversitenin kurduğu teknoloji parkında ofis kiralamasının etik yönünü tartışmıyorum bile.
Acaba bu ortaklığın bitmesinin nedeni sadece etik tartışması mıydı?
Görünen odur ki değil.
Bir dönem AKP’nin iktidar ortağı olan Gülen cemaatinin sadece siyasete değil, aynı zamanda ticaret ve bürokraside de etkin olduğu bilinen bir gerçek.
9 Eylül Üniversitesi teknoloji merkezi DEPARK’ta 2013’den başlayarak yaşananlar da hepimizin bildiği gerçeklerin sonucu.
İş insanlarını, ticareti, siyaseti ve bürokrasiyi etkisine alan bu dalganın elbette bozulan ilişkiler sonrasını yaşanan gelişmeleri de var.

Net Enerji’nin büyük ortağı ve İzmir’in en köklü spor kulüplerinden Altınordu eski Başkanı Mustafa Bilen 2015’te İzmir’deki düzenlenen “FETÖ” operasyonunda gözaltına alındı ve İzmir
2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “FETÖ/PDY örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandı. Sadece Mustafa Bilen değil, hisselerin bir kısmını devrettiği 9 Eylül Üniversitesi’nden emekli Mustafa Toparlı’nın da aynı mahkemede “FETÖ/PDY örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandı.

İddialar sonrası ortaya çıkan gerçekler sadece bürokrasiyi sarsmadı.
Siyaseti de sarstı mı acaba?
Başbakan Binali Yıldırım bu konu ile kendisine yöneltilen soruya ne yanıt verdi.
Mustafa Bilen’in yargılandığı mahkemede neler yaşandı?
“Cennetteki yeriniz hazır” diyerek kim kimden arsa istedi.
Ve elbette DEPARK’a son sayfa.
Bunca yaşanan, bilgi notu ve Sayıştay Raporu’na rağmen gelinen nokta ne?
Hepsinin yanıtlarını bir sonraki yazıda anlatacağız…

Bu yazı dizisinin önceki bölümleri:

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER