A3 Haber

Çin treni tartışması sürüyor: “Cuma günü yola çıktığı söylenen tren ile Çin’e giden tren aynı değil”

Çin treni tartışması sürüyor: “Cuma günü yola çıktığı söylenen tren ile Çin’e giden tren aynı değil”

Çin treni tartışması sürüyor: “Cuma günü yola çıktığı söylenen tren ile Çin’e giden tren aynı değil”
Aralık 07
15:38 2020

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, düzenlenen törenle İstanbul’dan Çin’e gönderilmeye çalışılan trenle, Çin’e giden trenin aynı olmadığını açıkladı.

A3 Haber Merkezi | Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) yöneticileri Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve halkımız kandırılmaya devam ediliyor” diyen BTS Genel Başkanı Mahmut Oral, “Çerkezköy’ den yola çıkan bu tren, toplamda yaklaşık 160 km yol kat edip İstanbul Maltepe’ye vardıktan sonra, üzerinden tüm flama ve pankartlar toplanarak, önce Halkalı’ya, oradan da Çerkezköy’ e geri gönderilmişti. Yani, Çin’e törenle uğurlanan yük treni, Çin’e gitmek yerine, anlaşılamayan nedenlerle 160 km geriye, Tekirdağ/Çerkezköy’e getirilmişti” dedi.

Ulaştırma Bakanı’nın yanıltıldığına dikkat çeken Oral, “Gerçek dışı bilgilerle ‘tren hareket diski’ gösterilerek Maltepe’ye 160 km yol kat edip gelen ve yola çıkmış bir tren için ‘yola çıkmadan önce’ ifadesini kullanmak hem halkın aklıyla oynamaktır, hem Ulaştırma Bakanı’nı yanıltmaktır. Tüm bunlar, hem insanların aklıyla alay etmektir, hem de açıkça ve bile bile demiryollarını zarara uğratmaya neden olmaktır. Bu beyanımız aynı zamanda bir suç duyurusudur” diye konuştu.

“Şovda kullanılan tren ile Çin’e giden tren aynı değil”

Demiryolu literatüründe, “gümrüklü olduğu” iddia edilen bir trenin, gümrük işlemleri yapılmadan sevki yapılmayacağına, bunun bir kural ihlali olduğuna dikkat çeken Oral, “Ancak, 160 km yol gelip 160 km tekrar geri götürülmesine, yani koca bir hiç için 320 kilometre yol kat etmesine gerekçe olarak; ‘gümrük işlemlerinin’ gösterilmesi ciddiyetten uzaktır. Ayrıca, pazar günü apar topar yeniden yola çıkartılan asıl Çin Treni’nin gümrük işlemleri, Halkalı ya da Tekirdağ Çerkezköy’de değil Kocaeli Köseköy İstasyonu’nda yapılmıştır. Yani Taşımalık AŞ’nin bir beyanı daha gerçek dışı çıkmıştır. TCDD Taşımacılık AŞ bu tip gerçek dışı beyan ve ciddiyetten uzak gerekçeleriyle neden trenin Maltepe’den tekrar Çerkezköy’e geri götürüldüğünü hâlâ açıklayamamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Cuma günü “Çin’ e gönderiliyor” diye yola çıkarılan trenin vagonlarındaki yük konteynerlerinin Çin’e gitmediğini belirten Oral, “Sırf Ulaştırma Bakanı’na bir açılış yaptırmak için, apar topar bu tren sefere konuldu ve değişik yerlere ait yük konteyner vagonları bağlanarak bir tren oluşturuldu. Bu tren Çin treni değildi. Aslında, Çin’e gidecek yük treni hazır değildi! Cuma günü yola çıkartılıp gönderilen trenin vagon yükleme tarihleri ile pazar günü tekrar Çin’e doğru yola çıkan trenin tarihleri farklıdır. Çünkü, konu basına yansıyınca, apar topar bu yüklemeler tamamlanmıştır. Bu farklılığı, TCDD Taşımacılık AŞ, cuma ve pazar gününe ait 2 ayrı tren resimlerini paylaşarak farkında olmadan itiraf etmiştir. Çünkü tren dizisinde yer alan tüm konteynerler değişmiştir ve bunu paylaştıkları fotoğraflardan da anlamak mümkündür! Yani pazar günü yola çıkan trenin yükü ve gideceği yer ile cuma günü şov amaçlı tören için yola çıkan trenin yükü ve gideceği yer farklıdır” dedi.

“Şov uğruna halk mağdur edilmiştir”

Bir şov uğruna İstanbul halkının mağdur edildiğini söyleyen Oral, “Marmaray tüp tünelinden geçirilmesi esnasında 9 adet Marmaray treninin seferi iptal edilmiş, 10 adet Marmaray treninin sefer bölgesi kısaltılmış, 9 adet Marmaray treni de toplam 92 dakika tehir (rötar) etmiştir. İstanbul gibi büyük bir metropolde, şov uğruna yaratılan bu gecikmeler yüzünden halk mağdur edilmiş, ulaşım hakkı kesintiye uğramıştır. Pandemi döneminde, Marmaray’da yaşanan tren iptalleri ve gecikmeler nedeniyle sosyal mesafe kuralları ortadan kalkmıştır” ifadelerini kullandı.

Son olarak sendika avukatı Ersin Alguz, sendikal haklarının engellediğini söyledi ve suç duyurusunda bulunacağını aktardı.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER