Site icon A3 Haber

Staj zorunluluğu sürüyor: ‘MEB yarım milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyor’

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, öğrencilerin staj zorunluluğunun devam ettiğini belirterek, “MEB yaklaşık yarım milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyor” dedi.

A3 Haber Merkezi | CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yeni tedbirler doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin 20 Kasım 2020 – 04 Ocak 2021 tarihleri arasında çevrim içi yapılmasına karar verildiğini hatırlatarak, “Diğer tüm öğrencilere aralık sonuna kadar sınav bile yapmayacak olan MEB, Mesleki ve Teknik Liselerdeki öğrenci/çırak öğrencilerden 12. sınıftakilerin staj uygulamalarına 30 Kasım 2020 tarihinden itibaren devam etmelerini istemiştir. Bu karar bu öğrencileri Covid-19’a karşı savunmasız bir duruma sokmaktadır” dedi.

Konuyu Meclise taşıdı

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Akkuş İlgezdi, ülkemizde 2014-2019 yılları arasında Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okullarından mezun olan toplam öğrenci sayısının 2 milyon 444 bin 591 olduğunu ortaya koyarak, “Bu okullar her yıl 455 bin ila 515 bin arasında değişen sayıda mezun vermektedir. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için 12. Sınıfta zorunlu staj eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Buna göre her yıl son sınıfta okuyan ortalama 488 bin öğrencinin zorunlu staj yapması gereklidir” açıklamasında bulundu.

Diğer tüm okul gruplarındaki öğrencilerin uzaktan eğitim ve aralık sonuna kadar sınav olmayacağını hatırlatan CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi nedeniyle ikinci kısıtlama dönemine girilmesine rağmen meslek ve teknik lise son sınıftaki öğrencilerin staj zorunluluğunun devam ettiğini belirterek, “Staj zorunluluğu olan 488 bin öğrenci bu çift standart yüzünden mağdur olacaktır. Bu öğrencilerin Covid-19’a yakalanmaları durumunda bunun hesabını kim verecektir” diye konuştu.

Yaşanan pandemide aileleri işsiz kalan ve kendilerinin başka geliri olmayan mesleki ve teknik lisede okuyan son sınıf öğrenci/çırak öğrenciler 631 lira için staj yapmak zorunda kalmaktadır. Tüm son sınıf öğrencilerine bu parayı yatırın, pandemide öğrencileri Covid-19’a karşı çaresiz bırakmayın” diyen Akkuş İlgezdi, “Milli Eğitim Bakanlığı staj zorunluluğunda ısrar ettiği için Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okullarının son sınıfında olan yaklaşık yarım milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyor. 631 lira almak için çalışmak zorun olan öğrencilerin hayatını hiçe sayıyor, tüm çıraklara bu parayı yatırın” açıklamasını yaptı.

Soru önergesi verdi

Staj için de en az asgari ücretin öğrencilere verilmesi için bakanlığa çağrı yapan Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, soru önergesinde, şu sorulara yanıt aradı:

Exit mobile version