A3 Haber

İngiltere’de ilk koronavirüs aşısı yapıldı

İngiltere’de ilk koronavirüs aşısı yapıldı

İngiltere’de ilk koronavirüs aşısı yapıldı
Aralık 08
11:06 2020

Britanya, “Tarihinin en büyük aşılama programını” bugün başlattı. Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği Koronavirüs aşısı Kuzey İrlanda’dan Margaret Keenan isimli 90 yaşında bir kadına yapıldı. Britanya, Pfizer’in yüzde 95 etkili olduğu açıklanan koronavirüs aşısına onay veren ilk ülke olmuştu.

İngiltere’de 90 yaşındaki Margaret Keenan’a Pfizer tarafından üretilen koronavirüs aşısının ilk dozu uygulandı.

Keenan dünyada onaylı aşıyı olan ilk kişi oldu. Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdiği aşı eksi 70 derecede çok özel soğutmalı kutularla dün gece İngiltere’ye ulaştı.

800 bin doz aşı, her biri içinde 975 aşı olan 820 kutuyla getirildi.

İngiliz Bakan: Tarihi bir hafta

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, “Bu tarihi bir hafta” açıklaması yapmıştı. İngiltere, 8 Aralık tarihi itibariyle aşılamaya başladı. Kuzey İrlanda’dan Margaret Keenan isimli 90 yaşındaki kadın ilk aşıyı oldu.

İngiltere, geçen haftalarda Avrupa’da BioNTech/Pfizer’in aşısını ilk kontrol edip, bazı onay süreçlerini hızlandırarak, “acil onayı veren” ilk ülke olmuştu. AB yasalarının 174 maddesi gereğince de aşılarını aldı.

Aşılama süreci nasıl ilerleyecek?

Sözcü’nün haberine göre; İngiltere’de, BioNTech’in aşılarının ulaşması ve kullanımı süreci şöyle işliyor;

  • 800 bin doz aşı, 820 kutuyla getirildi ve tümü tek tek elle açılarak, eksi 70 derecelik ısıyı koruyup korumadığı kontrol edildi. Aşılar, karayoluyla Almanya, Belçika ve Fransa’yı geçip Manş Tüneli’nden getirildi.
  • Her parti, doğruluk ve kalite kontrolünden ayrıca geçiriliyor ve bu da 24 saatlik gecikmeye neden oluyor.
  • Aşıların hastanelerle, belirlenen aşı merkezlerine teslimatı başladı. İlk Covid-19 aşıları Yaşlılar Yurtları ile yaşlı bakım merkezlerinde kalanlara, bakıcılara, evlerde kalan yaşlılara ve bu alandaki sağlık personeline yapılacak.
  • Ardından ülkede 80 yaşın üzerindeki 3.3 milyon kişi ile 1.5 milyon sağlık personeli ile hemşireler aşılanacak.
  • Üçüncü aşılama grubu 75 yaş ile üzerindeki 2.2 milyon kişiden oluşuyor. Bunu 70 yaş ve üstü ile risk grubundakiler izliyor. Bunların sayısı ise 3.3 milyon.
  • Beşinci aşılama guru 65 yaş ve üstü kişiler. Altıncı grup ise 16 ile 64 yaş arasındakiler olacak.
  • Aşılanan herkese, aşılandıklarını ve nerede aşıyı yaptırdıklarına ilişkin birer Covid- 19 aşı kimliği verilecek.
  • Ülke çapında 12 aşı merkezi ve 50 hastanede aşılar yapılacak. Aşının ilk partisi Güney Londra’daki Croydon Hastanesi’ne gitti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER