Site icon A3 Haber

Anayasa Mahkemesi çoklu baro kararının gerekçesini açıkladı

Anayasa Mahkemesi “çoklu baro” düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olmadığı yönündeki kararının gerekçesini açıkladı.

A3 Haber Merkezi | Anayasa Mahkemesi (AYM) beş binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla baro kurulmasının önünü açan ve baroların karşı çıktığı “çoklu baro” düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olmadığına dair kararına ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

AYM, “kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının aynı bölgede birden fazla olamayacağı yönünde getirilmiş anayasal bir sınırlama bulunmadığını“, “aynı ilde birden fazla baronun kurulmasına anayasal açıdan herhangi bir engel olmadığını” ve “kuralın kamu yararı dışında başka bir amaç güttüğü söylenemediğini” savundu.

Anayasa Mahkemesine verilen dava dilekçesinde “Anayasa’nın 135. maddesinin bir bölgede aynı işi yapmak üzere birden fazla kamu tüzel kişiliğinin kurulmasına izin verecek şekilde yorumlanmasının mümkün olmadığı; Anayasa’da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının kanunla kurulması gerektiğinin ifade edilmesine karşın, dava konusu kurallarla baro kurmanın tamamen avukatların iradesine bırakıldığı, bu sistemin meslek kuruluşlarının kanunla kurulması ilkesine aykırı olduğu; birden fazla baronun kurulması hâlinde siyasal iktidara yakın olan barolara mensup avukatların yargı karşısında avantajlı olacağı yönünde bir algının yargının tarafsızlığını zedeleyeceği belirtilerek kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu” ifade edilmişti.

Gerekçeli karar açıklandı

Anayasa Mahkemesi ise kuralların Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal taleplerinin reddine karar vermişti. bugün Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında gerekçeler şöyle sıralandı:

“Kamu yararı dışında başka bir amaç güttüğü söylenemez”

“Anayasal denetimin konusu dışında kalmaktadır”

Exit mobile version