A3 Haber

Türkiye’nin Serkan Kurtuluş için iade talebine yanıt geldi: Arjantin ne dedi?

Türkiye’nin Serkan Kurtuluş için iade talebine yanıt geldi: Arjantin ne dedi?

Türkiye’nin Serkan Kurtuluş için iade talebine yanıt geldi: Arjantin ne dedi?
Aralık 12
09:10 2020

Sanık olarak yargılandığı davalar sürerken Arjantin’de yakalanan Serkan Kurtuluş için Türkiye’nin iade talebine Arjantin yargısı kararını verdi. Mahkeme hâkimi, Türkiye’den ulaşan belgelere göre yaptığı yargılamada kararını açıkladı. Bu karar ne anlama geliyor?

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “FETÖ BORSASI” davası başta olmak üzere başka davalarda da “azmettirici” olarak yargılanan Serkan Kurtuluş için yasa dışı yollardan girdiği iddia edilerek tutuklandığı Arjantin’de görülen iade davasında karar verildi.
Türkiye’nin gündemine “FETÖ BORSASI” deyimi ile giren, aralarında AKP İzmir İl eski Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Kudret Dikmen’in de sanık olarak yargılandığı dava için önemli bir karar alındı.

Gazeteci Süleyman Gençel’in darp edilmesi, çeşitli yaralama ve öldürme olayları ile 15 Temmuz başarısız darbe girişimi öncesi ve sonrası bazı iş insanlarından zorla para alınması olayları ile gündeme gelen ve halen İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın önemli isimlerinden Serkan Kurtuluş önce Gürcistan, ardından da Azerbaycan ve Ukrayna üzerinden Kolombiya’ya gitmiş, oradan sahte pasaport ile geçtiği Arjantin’de Türkiye’nin isteği doğrultusunda İnterpol tarafından Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yakalanmıştı.

Son duruşma yapıldı

Türkiye’nin iade talebi ile Arjantin Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuru üzerine, Serkan Kurtuluş hakkında Arjantin mahkemeleri tarafından dava açılmıştı. Türkiye’nin Serkan Kurtuluş hakkında göndereceği bilgileri bekleyen mahkeme, geçtiğimiz hafta sonu yapılan duruşmada kararını verdi.
Mahkeme hâkimi, insan hakları konularını duruşma dışında tutarak, Serkan Kurtuluş için Türkiye’de tarafından yapılan başvuruyu yerinde görerek Kurtuluş’un iadesine karar verdi. Kararı veren hâkim, gerekçeli kararını yazdıktan sonra hangi gerekçelere dayandığını açıklayacağını söyledi.

Mültecilik kararı beklenecek

Edinilen bilgiye göre, mahkemenin iade kararının ardından, Serkan Kurtuluş’un bir üst mahkemeye itiraz hakkı olduğu da belirtildi.
A3haber’in Arjantin’de tutuklu bulunan ceza evinde telefonla ulaştığı Serkan Kurtuluş kararı kendileri için sürpriz olarak değerlendirirken şunları söyledi:
“Mahkemeye 5 sayfalık İspanyolca savunmamı yaptım. Hâkim de verdiği kararının insan haklarını göze almadan politik bir karar olduğunu söyleyerek iadem yönünde karar verdi. Bir nevi topu taca attı. Bundan sonra bir üst mahkemeye itiraz hakkımızı kullanacağız. Kararın gerekçesi iki-üç gün içinde belli olur. Gerekçe de iade için şartlar olabilir bunları bilmiyoruz. Ancak hâkim kararını açıklarken CO.NA.RE. (The Argentine National Refugee Commission) (Arjantin Ulusal Mülteciler Komisyonu) için yaptığımız başvurunun kararında hiçbir şekilde göz önünde tutulmadığını ve bun nedenle de yer almadığını söyledi. Mültecilik başvurumuzun kabulü halinde mahkemenin kararının geçersiz olacağını söyledi. Şimdi, CO.NA.RE’nin vereceği kararı bekleyeceğiz. O zamana kadar iade edilmemiz söz konusu değil.” 

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER