A3 Haber

İzmir’de bir halk sağlığı sorunu: Su analizi yapan tek kamu kurumu depremde hasar görünce kapatıldı!

İzmir’de bir halk sağlığı sorunu: Su analizi yapan tek kamu kurumu depremde hasar görünce kapatıldı!

İzmir’de bir halk sağlığı sorunu: Su analizi yapan tek kamu kurumu depremde hasar görünce kapatıldı!
Aralık 13
19:46 2020

Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olan İzmir’de içme, kullanma, kaplıca, havuz ve deniz suları ile hemodiyaliz çözeltilerini analiz eden Halk Sağlığı Laboratuvarı 30 Ekim depreminde hasar görünce, yeni bir yere taşınmak yerine kapatıldı. İzmir’in bu ihtiyacı bir süredir Aydın ve Afyon’dan karşılanıyor. Dr. Ergün Demir, 30 Ekim depreminden sonra ortaya çıkan bu sorunu kaleme aldı…

Çok sayıda kimyasal ve mikrobiyolojik analizi yapan ve akredite olan İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarında artık içme, kullanma, kaynak ve doğal suların, kaplıca, havuz, deniz suyu ile hemodiyaliz çözeltilerinin dilüsyonunda kullanılan suların analizleri yapılamayacak.
COVID-19 salgınına karşı toplumsal boyutta korunmak için en önemli silahımız olan aşıyı yapabilecek tek kurumumuz olan Hıfzıssıhha Enstitümüz kapatıldı, bugün çeşitli ülkelerin ve çok uluslu şirketlerin kapısında aşı satın alabilmek için sırada beklemekteyiz. Hıfzısıhha Enstitüsünün kapatılmasının diğer bir etkisi de klinik test ve analizler için özel şirketlere bağımlı hale gelmemiz ve adeta ağızlarının içine bakmamız…

Şimdi sıra İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarında mı? 30 Ekim’de meydana gelen Ege Depreminde binası hasar gören İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı yeni bir binada veya yıllar önce yapılan kendi gerçek binasında hizmet vermesi beklenirken, kapatıldı. Her biri kendi uzmanlık alanında uzun yılların birikim ve tecrübesine sahip elamanları da ilçe sağlık müdürlüklerine dağıtıldı.

Şimdi sormak istiyoruz:

  • Depremde binası hasar gören İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı halen boş bulunan İzmir Konak Doğumevi Binasına veya bugün İzmir İl Sağlık müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından kullanılan kendi gerçek binasına taşınmadı ve yılların getirdiği birikimi göz ardı edilerek kapatıldı?
  • İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının tüm değerli cihazlarının İzmir’in Urla ilçesindeki bir depoya kaldırılacağı iddiası ne anlama gelmektedir? Yoksa binadaki deprem hasarı bahane edilerek laboratuvarın tamamen kapatılması mı; amaçlanmaktadır?
  • İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının yapmakla sorumlu olduğu klinik kan analizleri için bir süredir özel şirketlerden hizmet alınırken, şimdi de deprem sonrası su numuneleri ve diğer klinik dışı numuneler Aydın ve Afyon Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilmeye başlanmıştır. Bu durum süreklilik kazanacak mıdır? Kazandığı takdirde İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın cihaz ve arşivi nereye taşınacaktır? Üstelik bu cihazların bir süre çalışmaması telafisi mümkün olmayan zararlara da yol açacaktır.

Bilindiği üzere her ilde kurulu bulunan Halk Sağlığı Laboratuvarları; çevre sağlığı alanında Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda içme-kullanma suları, kaynak suları, doğal mineralli suların, kaplıca suları, havuz suları, yüzme sularının ruhsat, denetim ve kontrol izleme ile sularda legionella analizleri, talassoterapi amaçlı deniz suyu analizleri ve hemodiyaliz çözeltilerinin dilüsyonunda kullanılan suların analizlerini yapmaktır.
İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı, mülga İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsü ve İzmir de kurulu bulunan diğer Halk Sağlığı Laboratuvarlarının (Karşıyaka, Konak) faaliyetlerine son verilerek 1968 yılında yapılan eski Hıfzıssıhha Laboratuvarı binasında toplanmıştır.
Aslında şu an Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığının kullandığı bina laboratuvar binası olarak yapılmıştır. Laboratuvarın söz konusu binaya taşınması hep gündemde olmasına karşın bir türlü gerçekleşmemiştir.

Sonuç olarak: İzmir de halk sağlığına yönelik uzmanlık gerektiren birçok kimyasal ve mikrobiyolojik analizi akredite olarak su analizleri yapan yetkili laboratuvar bulunmamaktadır.
Çözüm, deprem sonucu İzmir Halk Sağlığı Laboratuvar binasının hasarlı raporu alması nedeniyle gerçek laboratuvar binası olan ve İzmir Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı boşaltılmalı ve gerçek sahibi olan; İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarına tahsis edilmelidir.
İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının kapatılması, laboratuvara ait cihaz ve malzeme alt yapısının nereye taşınacağı hakkında belirsizlik sürerken Urla’daki depoya gönderileceği iddiası, kimyasal ve mikrobiyolojik su analizlerinin şirketlerin insafına terk edilmesi, her biri kendi alanında uzun yılların eğitim ve tecrübesine sahip personelin İlçe Sağlık Müdürlüklerine dağıtılması kabul edilemez. Ayrıca alınan bu karar İzmirlileri içme ve kullanma suyundan yayılacak bir bulaşıcı hastalık tehdidine de açık hale getirmiştir.
İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı kendi gerçek binasında bir an önce açılmalıdır!

Kaynak: https://drergundemir.blogspot.com/2020/12/turkiyenin-ucuncu-buyuksehrinde-kamuda.html

About Author

Ergün Demir

Ergün Demir

Related Articles

TÜM HABERLER