A3 Haber

Çav Bella’dan kemençeye uzanan öykü: İzmir’de rantsal dönüşümler…

Çav Bella’dan kemençeye uzanan öykü: İzmir’de rantsal dönüşümler…

Çav Bella’dan kemençeye uzanan öykü: İzmir’de rantsal dönüşümler…
Aralık 14
15:27 2020

İzmir’de Ege Mahallesi’nin kentsel dönüşümü için ilk yıkım başladı. Kentsel dönüşüm ihalesini alan İstanbul merkezli Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı’nın mahallenin hemen yanındaki “Evora İzmir” projesinin de sahibi olduğu ortaya çıktı. Bölgede yaşayan Romanlar, İBB Başkanı Tunç Soyer ile hiç görüşemediklerini aktarırken, gelecekleri konusunda tedirgin olduklarını söylediler.

İzmir’de uzun yıllardır dönüşümü bekleyen Ege Mahallesi’nde önemli bir adım atıldı ve ilk yıkım başladı. İBB’nin ihalesine sadece üç firma teklif verdi. İhaleye İZBETON, Akfen İnşaat Turizm ve Ticaret ile Canyapı İnşaat Turizm Madencilik Gıda ve Aslanoğlu Altyapı/Üst Yapı. ve Baykan Otomobil katıldı.

Belediye Encümeni tarafından mali tekliflerin değerlendirmesi sonucunda ihale Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı A.Ş. ve Baykan Otomobil A.Ş.’de kaldı. Tunç Soyer, Ege Mahallesi’nin birinci etabı için açılan kat karşılığı anahtar teslim yapım ihalesi kazanan Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı ve Baykan Otomobil Ortak Girişimi yetkilileriyle projeyi başlatacak sözleşmeyi imzaladı.

Tunç Soyer, Ege Mahallesi’ni erteledi mi?

Birinci etap ihalesi kapsamında yüklenici firma 60 ayda yaklaşık 120 bin metrekare inşaat alanında biri ticaret, ofis ve konut bloku, diğer ikisi sadece konut bloku olan üç yapı inşa edilecek. Pandemi dönemi, yaşanacak aksaklıklar ve işin uzama süresini de hesaba katarsak Ege Mahallesi’nin dönüşümünün ilk etabı 5-6 yıldan önce bitmeyecek. İlk etap için verilen beş senelik süreç Tunç Soyer’in görev süresini fazlasıyla aşıyor.

Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı A.Ş. yabancı değil

Ege Mahallesi’nin dönüşüm ihalesini alan Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı firmasının, mahallenin hemen yanındaki “Evora İzmir” projesinin de sahibi olduğu ortaya çıktı. Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı şirketi 28 Ağustos 2020’de yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki bilgiye göre adını değiştirmiş. Şirketin eski adı Teknik Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. olarak geçiyor.

Baba-oğul yönetim kurulunda

Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı, 11 Kasım 2020 10200 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre Ahmet Nazmi Durbakayım ve Umut Durbakayım yönetim kurulu üyesi olarak seçildi.  Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı şirketinin 11 Kasım 2020’de gerçekleştirdiği yönetim kurulu üyeliği kararının, İBB’nin Ege Mahallesi’nde dönüşümün başladığını bildirdiği güne denk gelmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Durbakayım ailesi kimdir?

“Evora İzmir” projesinin sahibi Teknik Yapı İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım liderliğindeki Teknik Yapı, İstanbul merkezli bir şirket. Teknik Yapı, baba Nazmi Durbakayım, oğul Umut Durbakayım, Selma Durbakayım ve Esra Gür olarak dört hissedarlı bir aile şirketi.

Özellikle İstanbul’da Kartal, Kadıköy, Ataşehir bölgelerinde binaları yükselen şirketin, Denizli ve İzmir’de de projesi bulunuyor. Evora İstanbul, Evora Denizli, Evora İzmir, Deluxia Park Business başlıca projeleri….

Durbakayım’dan Soyer’e “teşekkür” ziyareti 

Nazmi Durbakayım’ın oğlu Umut Durbakayım, Teknik Yapı’daki en büyük hissedar. Umut Durbakayım aynı zamanda Macaristan Trabzon Fahri Konsolosluğu görevini yürütüyor. Umut Durbakayım, 20 Kasım tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i makamında ziyaret ederek kemençe hediye ettiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı.  Ziyaretin 11 Kasım’da atılan imzaların ardından gerçekleşmesi de gözden kaçmadı. Umut Durbakayım’ın gerçekleştirdiği ziyaret kamuoyunda “teşekkür” ziyareti olarak yorumlandı.

Tek şantiye çift proje

Bir yanda Evora İzmir projesi yükselirken bir yanda da projenin sahibi olan aile şirketi Ege Mahallesi’nin dönüşüm işini aldı. Fiziki yakınlıklar göz önüne alındığında, şirket iki projeyi de yürütebilmek adına tek şantiye üzerinden çok iş yapabilecek. Böylelikle şirket fiziki avantajları kullanarak giderlerini azaltmış olacak.

Ege Mahallesi inşaat şirketlerinin ablukasında

Ege Mahallesi’nin dönüşümünde yaşanacak problemler tartışılırken, mahallenin hemen yanında Teknik Yapı’ya ait Evora İzmir projesi ve Pekerler İnşaata ait All Sancak projeleri yükseliyor. Her iki proje, roman vatandaşların yaşadığı Ege Mahallesi’ni resmen ablukaya almış durumda.

 

Roman vatandaşlar tedirgin: Bizim sonumuz ne olacak?  

Girdiği her ortamda katılımcı demokrasi sözü veren İBB Başkanı Tunç Soyer, Ege Mahallesi’nde başlatılan kentsel dönüşüm projesi için bölgede yaşayan Roman vatandaşlarla hiç görüşmediği ortaya çıktı.

Mahalle sakinlerinden Cumhur Yetişir, eski İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu ile sık sık görüştüklerini ancak Başkan Tunç Soyer ile hiç görüşemediklerini belirtirken, “Aziz bey döneminde kentsel dönüşüm için dernek kurduk ve temaslarda bulunduk. O dönem verilen söz kimsenin evsiz kalmayacağı yönündeydi. Bölgede dört nesildir yaşayan Romanlar var. Başkan Tunç Soyer ile ile görüşemedik ve hiçbir derdimizi anlatamadık. Randevu dahi alamadık. Şimdi Tunç Soyer başkanın ne yapacağını bilmiyoruz. Bizim isteğimiz bölge halkının en azından 60-70 metrekarelik evlerde asgari koşullarda yaşayabilmesi. Ama öyle bir hale geldik ki insanlar ‘Bizim sonumuz ne olacak?’ diye soruyor. Bölgede belirsizlik ve tedirginlik hali hakim. Süreç içerisinde bizi de bilgilendirirlerse daha sağlıklı olur” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER