A3 Haber

Asgari ücret için ikinci toplantı bugün yapılıyor

Asgari ücret için ikinci toplantı bugün yapılıyor

Asgari ücret için ikinci toplantı bugün yapılıyor
Aralık 15
10:14 2020

2021 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranının belli olacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ikincisi bugün işçi sendikalarının başkanlığında toplanacak.

Bakanlık yetkilileri, işveren ve işçi temsilcilerinin katıldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Bugün yapılacak ikinci toplantı sonrası eğer karar çıkmazsa üçüncü ve dördüncü toplantılar olacak.

Merkez Bankası, 2020 yılı enflasyon tahminini yüzde 12.1 olarak revize etti. Eğer bu orana göre artış yapılırsa, brüt asgari ücret 3 bin 299 lira 10 kuruş, net 2 bin 605 lira 98 kuruş olacak. Bu yıl asgari ücret brüt 2 bin 943 lira, net ise 2 bin 324 lira olarak ödeniyor.

7 milyon asgari ücretli

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. Bu yılki görüşmelerin pandemi ve ekonomik sıkıntıların derinden hissedildiği döneme denk gelmesi işverenlerle Türkiye’yi ucuz iş gücü cennetine çevirmeyi hedefleyen hükümetin elini güçlendireceği ifade ediliyor. Ancak bu riski görüp güç birliğine giden işçi sendikaları ekonomik sıkıntıların sorumlusu değil mağduru olduklarını belirterek zam artı mağduriyetin karşılanmasını talep etti. Pazarlık görüşmelerinin ardından asgari ücrete en düşük yüzde 12, olağanüstü bir gelişme olmazsa en yüksek yüzde 18.33 zam yapılabileceği tahmin ediliyor. Yüzde 18.33 zam, asgari ücretin 2 bin 750 liraya çıkması anlamına gelse de genel beklenti yüzde 15 zam ve dolayısıyla 2 bin 673 lira net asgari ücrette yoğunlaşıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER