A3 Haber

Zonguldak’ta resmi kayıtlara göre son altı yılda 68 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi

Zonguldak’ta resmi kayıtlara göre son altı yılda 68 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi

Zonguldak’ta resmi kayıtlara göre son altı yılda 68 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi
Aralık 15
18:52 2020

Son altı yılda Zonguldak’taki madenlerde meydana gelen göçük, patlama, zehirlenme gibi iş cinayetlerinde resmi kayıtlara göre 68 işçi yaşamını yitirdi.

A3 Haber Merkezi | Taşkömürü, Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı maden ocaklarının yanı sıra özel firmalara ait maden ocaklarında da üretiliyor. Aralık ayı itibariyle TTK’da 7 bin 900 işçi çalışırken, özel maden şirketlerinde çalışan maden işçileriyle birlikte bu sayı 12 binleri buluyor. Ancak kentte ruhsatsız olarak açılan kaçak ocaklarda da üretim yapılıyor. Resmi olmayan rakamlara göre, kaçak ocaklarda bini aşkın madenci günlük 100 ile 200 lira yevmiye karşılığında çalışıyor.

Maden ocaklarında, 2014- 2020 Aralık ayı başına kadar meydana gelen göçük, patlama, zehirlenme gibi iş cinayetlerinde resmi kayıtlara göre 68 maden işçisi yaşamını yitirdi. İşçilerin 31’i özel maden şirketlerinde, 25’i kaçak işletilen ocaklarda, 12’si ise TTK’ya ait maden ocaklarında yaşamını yitirdi.

can güvenliği kuralları artırılarak sağlanmalıdır

Patlatılarak, mühürlenen kaçak kömür ocaklarının çoğunun, daha sonra tekrar üretime açılması dikkat çekiyor. Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde ocak ayında meydana gelen olayda, 80 gün önce mühürlenmesine rağmen kaçak olarak çalıştırılan kömür ocağında, Murat Ovaz ve Sebahattin Kalaycıoğlu yaşamını yitirmişti.

Genel Maden İşleri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Son 6 yılda kentimizdeki maden ocaklarında 68 vefat olmuştur. TTK’ya bakıldığında tarihinde çok acılar yaşamış bir kurumdur. Daha sıkı önlemlerle arkadaşlarımızın can güvenliği kuralları artırılarak sağlanmalıdır” dedi.

Kasım ayında 294 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kasım ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda, “Salgınla beraber işçi sınıfının tüm kesimleri ölüm ve açlık kıskacı altında, Kasım’da en az 294, yılın ilk 11 ayında da en az 2 bin 32 işçi yaşamını yitirdi” denildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER