A3 Haber

BİSAM: Asgari ücretliden bir buzdolabı için sekiz yıl çalışması, her aile bireyinin 1 lira 85 kuruşa karnını doyurması bekleniyor

BİSAM: Asgari ücretliden bir buzdolabı için sekiz yıl çalışması, her aile bireyinin 1 lira 85 kuruşa karnını doyurması bekleniyor

BİSAM: Asgari ücretliden bir buzdolabı için sekiz yıl çalışması, her aile bireyinin 1 lira 85 kuruşa karnını doyurması bekleniyor
Aralık 18
08:51 2020

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi BİSAM’ın yaptığı hesaplamaya göre, asgari ücretliden her aile bireyi için bir öğün başına 1.85 lira ile karnını doyurması, bir buzdolabı için 94 ay çalışması, 725 liraya barınması ve ısınması bekleniyor. İşte o araştırmanın çarpıcı sonuçları…

Milyonlarca çalışan, Aralık sonuna kadar belirlenmesi gereken asgari ücretin ne kadar yükseleceğini merak ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı 22 Aralık Salı günü yapılacak.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi BİSAM, yeni bir hesaplama paylaştı. BİSAM’ın sosyal medya hesabında infografiklerle paylaşılan hesaplamaya göre, asgari ücretliden her aile bireyi için öğün başına 1.85 lira ile karnını doyurması, bir buzdolabı için yaklaşık sekiz yıl çalışması, 725 liraya barınması ve ısınması, çocuk başına 10 liralık eğitim harcaması ile çocuklarını yetiştirmesi bekleniyor.

BİSAM’ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici fiyat endeksi madde fiyatları ile tüketim harcamaları araştırması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret istatistikleri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, Türkiye genelinde ortalama kira 1.113 TL iken asgari ücretlinin konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar için ayırabildiği tutar yalnızca 725 TL. Kiraya ayırabildiği tutar ise 464 TL.

2019 yılı TÜİK tüketim araştırması sonuçlarına göre, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubu gelirinin ancak yüzde 28.7’sini gıda harcamalarına ayırabiliyor. Aynı verilere göre tek gelirli bir asgari ücretli ailesi en yoksul yüzde 20’lik dilim içinde yer alıyor. Eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir asgari ücretlinin ailesi ile birlikte sağlıklı beslenebilmesi için olması gereken miktar 2 bin 439 TL. Yapabildiği harcama ise 667 TL. Yani, gıda için günlük 22 TL ayırabiliyor.

Buna göre asgari ücretlinin üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 5.6 TL olurken, öğün başına bu tutar sadece 1.85 TL düzeyinde kalıyor. Asgari ücretlinin Kasım 2020’de ortalama fiyatı 3.561 lira olan bir buzdolabını alabilmesi için, ev aletlerine ayırabildiği 38.5 lira ile 93.7 ay çalışması gerekiyor.

BİSAM raporunda, ısınma, bakım, onarım, temizlik ve kadro eksikliği nedeni ile öğretmen ihtiyacı, kaynak yokluğu bahanesi ile velilerin ödediği katkı paylarına teslim edilen eğitim koşullarına da dikkat çekiliyor.

Asgari ücretli eğitime çocuk başına aylık 10 TL ayırabiliyor. Covid-19 nedeni ile uzaktan eğitim için alınması gereken teknolojik cihazlara ulaşmaları ise imkansız.

Tek bir belediye otobüs biletinin Türkiye ortalamasında 2.8 TL olduğu koşullarda, asgari ücretlinin ulaşım için ayırabildiği günlük tutar ise sadece 2.31 TL ile tek yön biletine yetiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER