A3 Haber

Osman Kavala’nın tahliye talebi reddedildi

Osman Kavala’nın tahliye talebi reddedildi

Osman Kavala’nın tahliye talebi reddedildi
Aralık 18
16:40 2020

Üç yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala’nın yargılandığı davanın duruşması görülüyor. Kavala savunmasında “Suçlamaların hiçbiri somut delile dayanmıyor. Beraat ve tahliye kararlarına karşı yıllardır tutuklu olmam işkence haline geldi” dedi. Kavala’nın savunması ve avukatların beyanlarının ardından mütalaasını açıklayan savcı, Kavala’nın tutukluluğunun devamını istedi. Mahkeme Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

A3 Haber Merkezi | Gezi davasında tahliye edilen ancak serbest bırakılmadan bu kez 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili suçlanarak tekrar tutuklanan iş insanı Osman Kavala, yeniden tutuklanması ardından ilk kez hakim karşısında.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Kavala ve birlikte yargılanan ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi (CFR) kıdemli uzmanı Henry Barkey’e Türk Ceza Kanunu’nun 309. maddesince “cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak” ve 328. madde uyarınca da “siyasal ve askeri casusluk” suçlamaları yöneltiliyor. Kavala için ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.

Hayatım boyunca darbelere karşı çıktım

Duruşmaya tutuklu sanık Osman Kavala, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı. Duruşmada Kavala’nın avukatları da yer aldı. Duruşmada izleyici olarak Osman Kavala’nın eşi Ayşe Buğra Kavala, Polanya ile İsviçre’nin Başkonsolosları, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Norveç ve Hollanda Başkonsolosluklarının temsilcileri katıldı. Duruşmada izleyici olarak CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da yer aldı.

Kimlik tespitleri ile başlayan duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı iddianamede yer alan suçlamaları sıraladı. Ardından Kavala savunmasına başladı.

Osman Kavala savunmasında, “Bu iddianamedeki suçlamaların hiçbiri somut bir delile dayanmamaktadır. Bu suçlamalar sorumlu olduğum çalışmalara taban tabana zıttır. Gezi iddianamesinden alınan deliller nesnel gerçeklik gibi kullanılmış. MASAK raporları aksini söylese de benim Gezi’yi finanse ettiğim iddia edilmiştir. Ve bu iddiaların yer aldığı Gezi davası beraatla sonuçlanmıştır. Ben hayatım boyunca darbelere karşı çıktım, ordunun siyasete müdahalesine karşı çıktık. İddianamede Adil Öksüz’ün ABD’ye gitmesiyle benim Almanya’ya gitmemin aynı döneme denk gelmesi suçlama konusu yapılmıştır” dedi.

“Herhangi bir suçlamaya dair savcı tarafından sorgulanmadım”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkındaki verdiği beraat kararına değinen Kavala “Açık Toplum Vakfı faaliyetlerini yasalara uygun bir şekilde yürüttü. Bu vakfın yönetiminde olarak ben de faaliyetlerden sorumluyum ancak tek başıma karar almadım. Beraat ve tahliye kararlarına karşı yıllardır tutuklu olmam işkence haline geldi” diye konuştu.

Mahkeme başkanının sorusu üzerine Kavala, “Bugüne kadar herhangi bir suçlamaya dair savcı tarafından sorgulanmadığımı iletmek istiyorum” dedi. Kavala’nın savunma yapmasının ardından tanıklar dinlendi. Avukatların konuşmalarının ardından mahkemeye mütalaa için mahkemeye ara verildi.

Tutukluluk halinin devamına karar verildi

Mahkeme, Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 5 Şubat 2021, saat 13:30’a erteledi.

Ayrıca, iş insanı Leyla Alaton’un tanık olarak dinlenmesini de karara bağladı.

İstenen cezalar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede iş insanı Osman Kavala’nın ve hakkında yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey’in Fetullahçı Terör Örgütü’nün teşebbüs ettiği darbe girişiminde rol aldıkları anlatıldı. İddianamede sanıkların darbe girişimi öncesi, FETÖ mahrem sorumlularıyla birlikte birbirine paralel bir kısım itibarıyla darbe girişimine hazırlık hareketlerinde bulundukları ifade edildi. Sanıkların, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinin yoğun olduğu kaydedilen iddianamede, eski CIA Danışmanı Barkey’in 15 Temmuz’da Türkiye’ye geldiği ve faaliyetlerini gizlemek amacıyla bir oturup tertip ettiği vurgulandı.

İddianamede sanık Osman Kavala ve Henri Barkey’in “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis ve ayrı ayrı 20’şer yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.

Ne olmuştu?

Kavala 18 Ekim 2017’de Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Kavala, 1 Kasım 2017’de “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırma” iddiasıyla tutuklandı.

İddianamesi tutukluluğunun 16. ayında 19 Şubat 2019’da hazırlandı. 4 Mart’ta da mahkemece kabul edildi. Osman Kavala’ya birlikte 15 kişi, Gezi Olayları’ndan yargılandı. Savcının hakkında müebbet hapis istediği Kavala Silivri Cezaevi’ndeki 840. gününüde beraat etti.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Şubat 2020’deki son duruşmada Kavala’nın tahliyesine hükmetti. Fakat kararın ardından Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması gerekçe gösterilerek yeni bir gözaltı kararı çıkartıldı. 24 saatlik gözaltı süresi dolan Kavala savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği’nce TCK 309 ‘Anayasayı ihlal’den yeniden tutuklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mahkemenin verdiği beraat kararına istinaden, “Gezi’yi karıştıran malum kişi içerideydi, bir manevrayla beraat ettirmeye çalıştılar” dedi.

Karar öncesinde Kavala’nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca aynı dosyadan 11 Ekim 2019’da “Tutuklama tedbiri ölçülü değil” denilerek resen tahliye edildiği ortaya çıktı.

Kavala 9 Mart 2020’de bu sefer TCK’nin 328. maddesinden ‘Siyasal veya askerî casusluk’tan tutuklandı. 20 Mart 2020’de ise 18 Şubat’ta cezaevinden çıkamamasına neden olan ‘Anayasayı ihlal’den tahliye edildi. Ancak “casusluk” suçlamasıyla da tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamadı.

Osman Kavala’nın tutukluluğunu 10 Aralık 2019’da görüşen AİHM, Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine karar vermişti.

Fakat aradan geçen sürede Osman Kavala cezaevinden hiç çıkamadı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de Kavala’yla ilgili kesinleşen AİHM kararıyla ilgili Türkiye’ye çağrıda bulundu ve kararın uygulanarak Kavala’nın serbest bırakılmasını istedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER