A3 Haber

Sayıştay’dan İBB’ye “Basmane Çukuru” uyarısı: Kamu kaynağı olan taşınmazı kente kazandır!

Sayıştay’dan İBB’ye “Basmane Çukuru” uyarısı: Kamu kaynağı olan taşınmazı kente kazandır!

Sayıştay’dan İBB’ye “Basmane Çukuru” uyarısı: Kamu kaynağı olan taşınmazı kente kazandır!
Aralık 19
20:02 2020

İzmir’de uzun süredir çözülmesi beklenen krizlerin başında gelen Basmane Çukuru, Sayıştay’ın raporlarına da yansıdı. Sayıştay raporunda Basmane Çukuru için söz konusu alanın İzmir’e kazandırılması ve kamu kaynağı olan alanın verimli şekilde kullanılması uyarısı yapılıyor. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi daha önce yaptığı açıklamada, alanın kamu hizmeti için kullanılması yönünde çağrıda bulunmuştu.

İzmir kamuoyunda uzun yıllardır tartışmalara neden olan Basmane Çukuru, Sayıştay’ın raporlarına da yansıdı.  Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı Denetim Raporu’nda “Basmane Çukuru” ile ilgili çarpıcı tespitlere yer verildi.

Sayıştay’ın raporunda yer alan Basmane Çukuru ile ilgili tespitte, söz konusu alanın Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir’e yeniden kazandırılması ve kamu kaynağı olan taşınmazın etkili, ekonomik, verimli kullanımı sağlanması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Sayıştay raporunda, “İzmir ilinin şehir merkezinde konum ve değeri yüksek olan 20.866,10 m2 bir taşınmazın 1997 yılından itibaren şantiye alanı olarak kalması hem şehirde yaşayan insanların güvenliği açısından belediye sorumluluğu doğurmakta hem de kamu kaynağı olan taşınmazın etkili, ekonomik ve verimli kullanılmadığını göstermektedir. Bu sebeple yürürlükte bulunan imar planları doğrultusunda söz konusu taşınmazın Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir iline yeniden kazandırılması gerekmekte olup kamu kaynağı olan taşınmazın etkili, ekonomik ve verimli kullanımı sağlanmalıdır” deniliyor.

Şehir Plancıları, alanın kamu hizmetleri için kullanılması yönünde çağrı yapmıştı

TMMOB ŞPO İzmir Şubesi, Basmane Çukur ile ilgili yaptığı son açıklamada,  “İzmir halkını ‘çukur’dan kurtaracak olan, alanın yeniden bedelsiz olarak kamu mülkiyetine geçmesi ve alanın kamu hizmetleri için kullanılmasıdır” ifadelerine yer vermişti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin yaptığı açıklama özetle şu şekildeydi:

  • TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, kamu çıkarlarının savunucusudur ve kamu kaynaklarının nasıl harcandığının takipçisidir. Bu hakkını, Anayasanın 135. Maddesinden almaktadır. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bir konuyu gündemine aldığında, sürecin parçası olan aktörlerin kimliğine göre değil, gerçekleştirilen eylemlere ve eylemlerin sonuçlarına yönelik bir değerlendirme yapar. Aktörler arasında bir ayrım yapmaz.
  • “Basmane Çukuru”na ilişkin olarak 14.07.2020 tarihinde yapmış olduğumuz basın açıklaması, TMSF ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki görüşmeye dairdir. Açıklamamızda şirket isimlerine yer verilmiş olmasının nedeni de, bu şirketleri muhatap görmemiz değil, bu şirketlerin yaşanan sürece az ya da çok dahil olmuş olmalarından kaynaklanmaktadır.
  • 14.07.2020 tarihli açıklamamızda, TMSF tarafından şirket hisselerine değil de, şirketlere el koyduğunu ifade etmemiz ve 1997 yılında gerçekleştirilen ihale için ihale usulüne dair söylenmemiş olsa da, “pazarlık” ifadesini kullanmamız, hatalı olmuştur. Bu hata, konunun ekseninin kaydırılmasına olanak sağlamış, bir kamu mülkiyetinin özel mülkiyete devredilmesinin gayrimeşruluğunun üzerini örtmek için kullanılmaya çalışılmıştır.
  • TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, “Basmane Çukuru” süreci hakkında, yasal kılıfa uydurulmuş işlemlerin meşru olmayabileceğini, kamuyu temsil etme iddiasındaki isimlerin yasaların dışına çıkmış olabileceğini iddia etmektedir. Basın açıklamamızda yer alan diğer tüm değerlendirmelerin referansları bulunmakta olup zaten açıklamada da buna yer verilmiştir. Ayrıca konuya ilişkin kimi belgeler basına da yansımıştır. Açıklamamızda dayanak aldığımız belgelerin hepsi, altında imzası bulunan aktörlerin hepsinin elinde bulunduğu dikkate alındığında; her bir iddiaya, laf kalabalıklığı yapmaksızın açık ve net yanıtlar verilmesi ve  belgelerin kamuoyu ile paylaşılması onların sorumluluğundadır.
  • TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, sözünün arkasındadır. “Peşkeş çekmek”, TDK tarafından “verilmemesi gereken bir şeyi uygunsuz bir amaçla veya yersiz olarak birine vermek” olarak tanımlanmıştır. Belediye mülkiyetinde bulunan ve bugün “Basmane Çukuru” olarak anılan eski garaj alanının, kamu mülkiyetinden özel mülkiyete geçirilmesi, uygunsuz ve yersizdir. Bu uygunsuzluğun dile getirilmesi, doğal ve meşru bir eleştiri hakkıdır. Bu hakkın kısıtlanmaya çalışılması kabul edilemez.
  • Son olarak; odamıza yapılan açık tehdit ve hakaretler karşısında, suskun kalacağımızı kimse düşünmemelidir. Hukuki haklarımızı kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz bilinmelidir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER