A3 Haber

TTB Başkanı Fincancı: ‘Meslek hastalığı’ genelgesinde illiyet şartı var tüm sağlık çalışanlarını kapsamıyor

TTB Başkanı Fincancı: ‘Meslek hastalığı’ genelgesinde illiyet şartı var tüm sağlık çalışanlarını kapsamıyor

TTB Başkanı Fincancı: ‘Meslek hastalığı’ genelgesinde illiyet şartı var tüm sağlık çalışanlarını kapsamıyor
Aralık 19
21:50 2020

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın ‘meslek hastalığı’ genelgesinin, “Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edildiği” algısına yol açtığını ancak bu algının doğru olmadığını ifade etti.

A3 Haber Merkezi | Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Covid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulu’nca “malul” olduğuna karar verilenler ile yaşamını yitirenlerin “meslek hastalığı” veya “vazife malullüğü” hükümlerinden yararlandırılmalarına ilişkin yayınlanan genelgeyle ilgili, “Sanki meslek hastalığı ya da vazife malullüğü kabul edilmiş gibi bir algı oluştu ancak bunun gerçek olmadığını ifade etmek gerekiyor. Yazıda illiyet bağı arandığına dair bir ibre var, ispat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor” dedi.

TTB’nin Twitter hesabından açıklama yapan Fincancı, “Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye’de SGK’ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var” dedi.

“İspat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor”

Fincancı’nın paylaşımı şöyle: “Sağlık Bakanlığı genelgesi dikkate alınarak sanki meslek hastalığı ya da vazife malullüğü kabul edilmiş gibi bir algı oluştu ancak bunun gerçek olmadığını ifade etmek gerekiyor. Yazının kendisinde de illiyet bağı arandığına dair bir ibare var. Ekte bulunan formlar var ve bu sorulara sağlık çalışanlarının yanıt vermesi bekleniyor.

Örneğin, bu sorulardan biri, aynı kurumda başka hastalanan sağlık çalışanı olup olmadığı sorusu. Oysa iş yeri hekimlerinin başka herhangi bir sağlık çalışanı olmadan tek başına hizmet verdiği koşullarda, fabrikalarda, atölyelerde hastalığın daha yaygın olduğunu bildiğimize göre; bu bir vazife malullüğü ya da meslek hastalığı olmanın yanına bile yaklaşamayacak.

Bunun yanında tabii ki illiyet bağı aranması demek ispat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor. Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye’de SGK’ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var.

TTB’nin üç temel talebi

Türk Tabipleri Birliği, “TBMM’de ‘Sağlık çalışanları için Covid-19 meslek hastalığı yasa tasarımız’ var, bu tasarıda 3 temel talebimiz var” diyerek taleplerini şöyle sıraladı:

  • Yasa tüm sağlık çalışanlarını kapsasın
  • Sağlık Bakanlığı’nın HSYS kayıtları illiyet bağı kabul edilsin
  • Bu kayıtlar doğrudan SGK’ya gönderilsin, 4A, B, C, taşeron vs. tüm çalışanlar için eşit SGK kapsamı olsun.”

İlgili haberler

Yeni genelge: Sağlık çalışanları vazife malulü hükümlerinden faydalanabilecek

Covid-19’un “vazife malullüğü” sayılmasına dair: Sağlık Bakanlığı’nın yazısıyla sorun çözüldü mü?

SGK Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasına dair işlemler için evrak istedi

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER