A3 Haber

Gelecek Partisi’nden İçişleri Bakanlığı’na verilmek istenen yetkilere tepki: Ülkeyi garnizon aklıyla yönetmeyi amaçlıyorlar

Gelecek Partisi’nden İçişleri Bakanlığı’na verilmek istenen yetkilere tepki: Ülkeyi garnizon aklıyla yönetmeyi amaçlıyorlar

Gelecek Partisi’nden İçişleri Bakanlığı’na verilmek istenen yetkilere tepki: Ülkeyi garnizon aklıyla yönetmeyi amaçlıyorlar
Aralık 21
18:55 2020

Gelecek Partisi, “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” teklifine “İçişleri Bakanı’na, dernekler yönetimi hakkında anayasaya aykırı bir dizi yetkinin verilmek istendiği” gerekçesiyle tepki gösterdi. Partinin İçişleri Politikaları Başkanlığı’nca yapılan açıklamada “Söz konusu kanun teklifi genelde tüm toplumu, özelde, sivil ve örgütlü toplumu devletleştirmeyi, kamulaştırmayı, ülkeyi garnizon aklıyla yönetmeyi amaçlamaktadır” denildi.

AKP milletvekilleri geçen hafta Meclis’e “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” teklifini sundu.

ANKA’nın haberine göre sunulan teklifte Dernekler Kanunu’nda değişiklikler de öngörülüyor. Anayasa’ya göre bir dernek ancak hakim kararı ile faaliyetten men edilebiliyordu. Ancak teklif yasalaşırsa, İçişleri Bakanlığı hakim kararı olmadan bir derneği kapatabilecek. Düzenlemeyi Gelecek Partisi İçişleri Politikaları Başkanlığı sert bir dille eleştirerek “Bu yolla tüm farklı ve muhalif sesler sindirilip boğulacak, ülke derin bir sessizliğe sokulacaktır ” görüşüne yer verildi.

İzzettin Küçük’ün başkanlığını yaptığı İçişleri Politikaları Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Anayasanın 33’üncü maddesi gereğince dernekler ancak hâkim kararıyla kapatılabilir ve faaliyetten men edilebilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde İçişleri Bakanı ve valiler derneğin faaliyetlerini men edebilirler. Ancak bu karar 24 saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur ve hâkim kararını 48 saat içinde açıklar; aksi halde, bu idari karar kendiliğinden yürürlükten kalkar. Ancak mevcut kanun teklifinde bir dernek yöneticisi hakkında terör soruşturması açılması durumunda İçişleri Bakanlığı ve valiler derneğin faaliyetlerini hâkim kararı olmadan men etmeye, yöneticilerini görevden almaya ve yerlerine kayyum atamaya yetkilendirilmektedir.

Söz konusu kanun teklifi genelde tüm toplumu, özelde, sivil ve örgütlü toplumu devletleştirmeyi, kamulaştırmayı, ülkeyi garnizon aklıyla yönetmeyi amaçlamaktadır.

Bu yolla tüm farklı ve muhalif sesler sindirilip boğulacak, ülke derin bir sessizliğe sokulacaktır. Buna ilaveten hür bir toplumun en önemli hakkı olan örgütlenme hakkı elinden alınacak, toplum gerçek bir toplum olma niteliğini, ülkemiz ise demokrasinin en önemli dayanak noktalarından birini kaybetmiş olacaktır. Gelecek Partisi olarak hükümeti söz konusu teklifi geri çekmeye ve TBMM’de yer alan tüm partileri ve milletvekillerini millete kayyum atama anlamına gelen söz konusu düzenlemeye engel olamaya davet ediyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER