A3 Haber

DEÜ yaz boz tahtasına döndü: İki yılda yedi kez genel sekreter değişti

DEÜ yaz boz tahtasına döndü: İki yılda yedi kez genel sekreter değişti

DEÜ yaz boz tahtasına döndü: İki yılda yedi kez genel sekreter değişti
Aralık 22
11:09 2020

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) genel sekreteri bir kez daha değişti. Üniversitede genel sekreter yardımcısı vekili olarak görev yapan Engin Basmacı, genel sekreter vekili olarak atandı. Rektör Nükhet Hotar’ın göreve geldiği Temmuz 2018’den bu yana genel sekreter yedinci kez değişmiş oldu.

9 Eylül gazetesinden Sinan Keskin’in özel haberine göre Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile DEÜ rektörü olan Nükhet Hotar göreve başladığında genel sekreterlik koltuğunda Dr. Recep Yiğit oturuyordu. Hotar, göreve geldikten bir süre sonra Dr. Recep Yiğit’i açığa alarak yerine vekâleten Dr. Saip Tiryakioğlu’nu atadı. Bu süreçte, Prof. Dr. Adnan Kasman’ın rektörlüğü döneminde genel sekreter olan ve hukuksuz bir şekilde görevinden alınan Ahmet Cevdet Oral’ın açtığı dava sonuçlandı. İzmir İdare Mahkemesi Oral’ı görevine iade etti. Böylece genel sekreterlik asil kadrosunda bulunan Dr. Recep Yiğit’in genel sekreterliği düşmüş oldu. Oral yargı kararı gereğince, 2018 Aralık ayı başında birkaç saatliğine yeniden genel sekreter olarak atandı. Ancak Oral’a aynı gün Nükhet Hotar tarafından disiplin cezası verildi ve görevinden bir kez daha alındı. DEÜ Yönetim Kurulu bu defa Dr. Saip Tiryakioğlu’nu asaleten genel sekreter olarak atadı. İkinci kez görevden alınmasını mahkemeye taşıyan Ahmet Cevdet Oral yine davayı kazandı. İzmir İdare Mahkemesi’nin kararıyla göreve iade edilen Ahmet Cevdet Oral, 2020 Mart ayı başında üçüncü kez genel sekreter olarak atandı. Fakat Oral, koltukta yine uzun süre oturamadı. Aynı gün verilen disiplin cezası ile üçüncü kez görevden uzaklaştırıldı. Bu kararın ardından Dr. Saip Tiryakioğlu ikinci kez genel sekreter olarak atandı.

Basmacı geldi

Ancak Nükhet Hotar’a yakınlığıyla bilinen ve onun isteğiyle iki kez genel sekreter koltuğuna oturan Dr. Saip Tiryakioğlu da bu görevde uzun süre kalamadı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkanı iken Haziran 2020’de Dokuz Eylül Üniversitesi’ne personel dairesi başkanı olarak atanan, sonrasında DEÜ’de vekaleten genel sekreter yardımcısı olan Engin Basmacı, geçtiğimiz hafta genel sekreter vekili olarak görevlendirildi. Dr. Saip Tiryakioğlu’nun ise genel sekreterlikten istifa ettiği ve personel dairesi başkanlığında bir şube müdürlüğüne atandığı ve izinli olduğu iddia ediliyor.

Hızla yükseldi

Engin Basmacı, Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Birimi’nde uzman olarak görev yaparken 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanlığı tarafından Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı görevine atandı. Burada iki yıl görev yapan Basmacı, daha sonra Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Personel ve Destek Hizmetleri Başkanlığı görevine getirildi. Temmuz 2019’da İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne Mehmet Burak Öztop’un atanmasıyla Basmacı’ya İzmir yolu göründü. Öztop, hem Bilecik hem de Balıkesir’de birlikte görev yaptığı Engin Basmacı’yı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkanlığı görevine getirdi. Bu görevde bir yılı doldurmadan Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Personel Dairesi Başkanı olarak atandı. Basmacı son olarak Genel Sekreter vekili olarak görevlendirdi. Basmacı’nın bir süre sonra bu göreve asaleten atanacağı öne sürülüyor.

Siyaset-ticaret-akademi

Dr. Saip Tiryakioğlu ile Nükhet Hotar’ın adları 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde de birlikte haberlere konu olmuştu. 2009 yerel seçimlerinde AKP’den Gaziemir Belediyesi Meclis üyesi olan Tiryakioğlu’na meclis üyeliği yolunu açan o dönem AKP Genel Başkan Yardmcısı ve İzmir Milletvekili olan Nükhet Hotar oldu. Hotar’ın bu talebi o dönem AKP teşkilatında sorun yaratmıştı. Bu durum, 29 Şubat 2009 tarihinde milliyet.com.tr’de yer alan bir habere şöyle yansımıştı: “Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Nükhet Hotar Göksel’in her ilçenin listesine müdahale edip, kendine yakın isimleri yazdırdığı öne sürüldü. Göksel’in özellikle Gaziemir’de belediye meclis üyeliği listesinin ikinci sırasına yazdırdığı doktor Saip Tiryakioğlu, partili olmaması nedeniyle teşkilatta sıkıntı yarattı.”

2009-2014 yılları arasında AKP’den Gaziemir Belediyesi Meclis üyesi olan Tiryakioğlu aynı zamanda İzmir Büyükşehir Beledisi Meclisi’nde de AKP sıralarında görev yaptı. Tiryakioğlu, meclis üyeliği sürerken 29 Haziran 2012’de Ahmet Türkyılmaz ve Hakkı Durmaz ile ortak Akredite İnşaat firmasını kurdu. Akredite İnşaat, yurtiçi ve yurtdışında (özellikle Ukrayna’da) birçok lüks konut projesine imza attı. 11 Aralık 2018’e kadar şirketteki ortaklığı devam eden Tiryakioğlu, bu tarihte hisselerini Ahmet Türkyılmaz ve Hakkı Durmaz’a devrederek ortaklıktan ayrıldı. Öte yanda, Dr. Saip Tiryakioğlu’nun, Linkedin profilinde 2002’den bu yana Tiryakioğlu Mermer’in ve Ekim 2018’den bu yana da yine aynı şirkete ait Tirmar Group’un ABD’nin New Jersey kentindeki yapılanmasında görevli olduğu bilgisi yer alıyor. Nükhet Hotar’ın, Temmuz 2018’de DEÜ Rektörü olduğunda ilk icraatlarından biri Tiryakioğlu’nu genel sekreter vekili olarak ataması oldu. Tiryakioğlu, DEÜ’de görev yaptığı dönemde özellikle Güzel Sanatlar Fakültesi’nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılması sürecinde etkili isimlerden biri oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER