A3 Haber

Sayıştay raporu: 5 milyon lira kaynak aktarılan Organ Nakli Ağı Merkezi projesinde tek personel kaldı

Sayıştay raporu: 5 milyon lira kaynak aktarılan Organ Nakli Ağı Merkezi projesinde tek personel kaldı

Sayıştay raporu: 5 milyon lira kaynak aktarılan Organ Nakli Ağı Merkezi projesinde tek personel kaldı
Aralık 22
13:23 2020

Sayıştay, gelişmekte olan 70 ülkeyle iş birliği amacıyla kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan 4 milyon 987 bin lira kaynak aktarılan Uluslararası Organ Nakli Ağı Merkezi Projesinde çalışan sayısının 1’e düşmesi nedeniyle 70 ülkelik proje ağının tek personelle yönetilemeyeceğini bildirdi.

Sayıştay, İstanbul Kalkınma Ajansı 2019 Yılı Denetim Raporu’nda toplamda 6 milyon 550 bin lira bütçeye sahip ve ajanstan 4 milyon 987 bin 500 lira kaynak aktarılan Uluslararası Organ Nakli Ağı Merkezi Projesi’nin amaçlarına ulaşamadığını tespit etti.

Gelişmekte olan 70 ülke ile organ nakli konusunda iş birliği kurulması amaçlanan projede çalışan sayısının sadece 1 kişi olduğunu tespit eden Sayıştay, 70 ülkelik proje ağının tek personelle yönetilemeyeceğini bildirdi.

Sayıştay denetçilerinin bulguları şöyle:

14 kişiden tek kişiye düştü

“Proje bütçesine bakıldığında proje kapsamında çoğunluğu Vakfın Ankara’daki merkezinde olmak üzere 14 kişinin istihdam edildiği görülmektedir. Personel sirkülasyonuna bakıldığında ise projenin sağlıklı yürütülmesini riske edecek oranda değişiklikler olduğu da görülmektedir. 14 kişi ile başlayan projenin ikinci yılı olan 2019’da personel sayısı 4’e düşmüş, bitiminde ise İstanbul’daki merkezde çalışan personel sayısı 1’e gerilemiştir. Merkezde çalışan tek personelin katkısı ile 70 ülkeyi hedefleyen bir proje ağının ve proje merkezinin yönetilemeyeceği açıktır.”

Yazılım satın alındı, hizmete sokulmadı

Proje için gerekli altyapının da ülkelerin sağlık bakanlıkları düzeyinde hazırlanmadığının altı çizilen Sayıştay raporunda, tespitler şöyle sıralandı:

“Dolayısıyla, proje kapsamında uluslararası organ nakli ağına yönelik yazılım satın alınmış olunsa da bu yazılım proje kapsamındaki ülkelerin hizmetine sunulamamıştır. Zira bu yazılım için gerekli olan datalar güvenilir kaynaklardan ve güncel şekilde alınamamaktadır. Dolayısı ile projenin beklenen sonuçlarında bahsedilen Organ Nakli Ağı Veri Yönetim Sisteminden ve bu sistemin kullanımından bahsetme imkânı bulunmamaktadır.

Proje kapsamındaki diğer faaliyetlerin de sınırlı düzeyde kaldığı görülmektedir. 70 ülkeyi kapsam içine alan bir proje de 2019 sonu itibari ile 12 ülkeye hukuki destek verilebilmiş, proje kapsamında satın alınan yazılım konusunda ise hedef ülkelerden çok azına operasyonel destek sunulabilmiştir. Mevcut hali ile bu projenin ‘sağlık turizmi faaliyetlerine katkıda bulunma’ özel amacını da gerçekleştirme düzeyi son derece sınırlıdır. Proje kapsamında yapılan en olumlu faaliyet organ nakli koordinasyon kursu, organ nakli hemşirelik kursu, karaciğer ve böbrek nakli kursları olup, bu kapsamda 291 kişiye hizmet verildiği anlaşılmıştır. Yapılan basın çalıştayı adı altındaki çalışmalara ise 172 kişi katılmıştır. Sonuç olarak, proje süresi bitmesine rağmen 70 ülkeyi uluslararası organ nakli ağı çerçevesinde bir araya getirecek bu projenin temel amaçlarına ulaşma düzeyinin oldukça sınırlı kaldığı değerlendirilmektedir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER