A3 Haber

İki kez mahkemece iptal edilen İzmir’in merkezindeki yapılaşma planı yeniden askıda

İki kez mahkemece iptal edilen İzmir’in merkezindeki yapılaşma planı yeniden askıda

İki kez mahkemece iptal edilen İzmir’in merkezindeki yapılaşma planı yeniden askıda
Aralık 23
10:37 2020

İzmir’de Alsancak Liman arkasında 174 bin 752 metrekarelik alanı kapsayan ve ciddi bir yapılaşma yükü getiren ve daha önce iki kez mahkeme kararıyla iptal edilen planlar bir kez daha kabul edildi. Çevre Bakanlığı bir kez daha Ticaret+Turizm+Konut alanı ve Yençok=9.50 m olacak şekilde düzenlendiği plan değişikliğini 21 Aralık’ta askıya çıkardı.

A3 Haber Merkezi | İzmir’in Konak ilçesine bağlı Alsancak Limanı arkasında Tariş’e ait 174 bin 752 metrekarelik alanı imara açan planlar daha önce iki kez mahkemelerce iptal edilmesine rağmen bir kez daha kabul edildi. Çevre İl Müdürlüğü, ilgili odaların açtığı davalarda şehircilik ilkelerine aykırılık nedeniyle 20 Şubat 2019’da 6. İdare Mahkemesi’nin, 11 Haziran 2020’de de İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği planları bir kez daha kabul etti.

1 Ekim’de askıya çıkan planlara bu kez Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu itiraz etti. Ancak bu da Çevre Bakanlığını durdurmadı. Bir kez daha plan değişikliği yapılarak Ticaret+Turizm+Konut alanı ve Yençok=9.50 m olacak şekilde düzenlendi.

Umurbey ve Kuruçay mahallelerinde yer alan bölgede yapılan söz konusu planlara göre Ticaret + Turizm + Konut Alanı” fonksiyonu ile toplam büyüklüğü 78.934 metrekare olan inşaatlar yapılacak.

Otel, konut ve ticaret merkezleri yapılacak

İzmir’de Tariş Birlikleri’ne ait Alsancak’taki kamu arazileri, Emlak Konut GYO A.Ş’ye devredildikten sonra, alanın yapılaşmasının önü de açıldı. Emlak Konut Konak 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesini alan Teknik Yapı, Halk GYO ile birlikte imar plan değişikliği ve proje dosyası hazırladı.

Alanda toplamda bin 49 adet konut, 41 adet ticaret alanı 121 odalı otel inşa etmeyi planlıyor. Proje dosyasına göre, bölge 25 katlı kule inşa edilecek. Proje tamamlandığında bölgede en az 2 bin kişinin yaşaması planlanıyor.

19 Ocak 2021’e kadar askıda kalacak

Çevre Bakanlığı söz konusu alanın hem 1/5000 hem de 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını onaylayarak 21 Ekim 2020 tarihi itibariyle askıya çıkardı. Toplam 15 adet parseli kapsayan planların 19 Ocak 2021ye kadar askıda kalacağı belirtildi.

Plan raporlarında, “Körfezin doğu ucunda ve İzmir limanının yakınında yer almakta olup, bölge eski yerleşim alanlarını barındırmakta, kentin ticaret, eğlence, konut kullanımları yönünden prestij bölgeleri olarak kabul edilen önemli bir ana merkez konumundadır” ifadeleri de dikkat çekti.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER