A3 Haber

Pervin Buldan: AİHM’nin kararı kesin ve bağlayıcı, Selahattin Demirtaş’ı karşılama hazırlığı yapıyoruz

Pervin Buldan: AİHM’nin kararı kesin ve bağlayıcı, Selahattin Demirtaş’ı karşılama hazırlığı yapıyoruz

Pervin Buldan: AİHM’nin kararı kesin ve bağlayıcı, Selahattin Demirtaş’ı karşılama hazırlığı yapıyoruz
Aralık 23
12:09 2020

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Selahattin Demirtaş’ın avukatları AİHM’nin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

A3 Haber Merkezi | HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatlarıyla HDP İstanbul İl Örgütü binasında AİHM’nin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına yönelik kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesinin kararlarının kesin ve bağlayıcı olduğunu vurgulanan açıklamalarda Selahattin Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması istendi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan “Selahattin Demirtaş’ı karşılama hazırlığı yapıyoruz” dedi.

“Karar en çok Tayyip Erdoğan’ı bağlar”

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, “AİHM’nin kararı Kürt siyasetçilerin nasıl tutuklanıp mağdur edildiklerinin röntgenidir. Vekillerin Meclis’te söylediklerini dışarıda da tekrar etmelerinden dolayı, sadece Demirtaş’ın değil, milletvekillerinin basın açıklamalarındaki ifadelerinin kendilerine karşı bir silah olarak kullanıldığını gördük. AİHM bunu hiç incelemeden yargılama konusu yapılmasını çok ağır eleştirmiş. AİHM, DTK’nin yasal bir örgüt olduğunu ve DTK faaliyetlerinin örgüt üyeliğine delil olamayacağını söylemiş. AİHM Demirtaş’ın dosyasında kullanılan delillerin uydurulmuş olduğunu söylüyor” dedi.

Demirtaş’ın aynı delillerle tekrar tutuklandığını ve sadece suçlama niteliğinin değiştiğini belirten AİHM, derhal tahliye edilmesi gerektiğini söylüyor” diyen Demir, “İstedikleri kadar söylesinler ‘Bu karar bizi bağlamaz’ diye. Bu karar en çok Tayyip Erdoğan’ı bağlar. Bu kararın uygulanmasını bizzat Avrupa sağlayacak” diye konuştu.

Avukat Benan Molu ise şöyle konuştu: “Mahkeme, Türkiye’nin ikinci muhalefet partisinin Eski Eş Genel Başkanının ve muhalif bir milletvekilinin yaptığı siyasi açıklamalarının, hepsi yasal olan eylemlere katılmış olmasının makul bir şüpheye dayanmadığını ve bu sebeple tutuklanamayacağını, bunun özgürlük, ifade ve özgürlük hakkına aykırı olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesine dair de çok ciddi eleştiriler var kararda. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesinin kararları kesin ve bağlayıcı. Serbest bırakılma kararını uygulamama iradesi sergileyebilirler. O zaman Bakanlar Komitesi başvurucu adına kararı İnsan Hakları Mahkemesi önüne tekrar taşıyabiliyor.

Buldan: Selahattin Demirtaş’tan korkuluyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’da “Selahattin Demirtaş hala tahliye edilmedi. Bu manevi bir işkence suçudur” dedi. Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün rehine tutulmasının sebebinden tek bir örnek verirsek Selahattin Demirtaş’tan korkuluyor, onun verdiği cesaret ve umuttan korkulduğunu biliyoruz. Leyla Güven, Kürt halkının ve kadınların onurudur. Yargıtay süreci beklenmeden tutuklanması tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Az kaldı sayılı günler kaldı, en kısa zamanda arkadaşlarımız aramızda olacaklar. Muhalefetin de karar üzerinde değerlendirme yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu karar doğrultusunda siyasi iradeye çağrılar yaparak Selahattin Demirtaş’ın ve diğer siyasi tutuklularının derhal serbest bırakılması ve derhal karara dair telkinlerde bulunması gerektiğini düşünüyorum. Selahattin Demirtaş’ı karşılama hazırlığı yapıyoruz.

İlgili haberler: 

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER