A3 Haber

Prof. Serhat Ünal, Çin aşısına yönelik verileri açıkladı: İşte yan etkileri…

Prof. Serhat Ünal, Çin aşısına yönelik verileri açıkladı: İşte yan etkileri…

Prof. Serhat Ünal, Çin aşısına yönelik verileri açıkladı: İşte yan etkileri…
Aralık 24
22:38 2020

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın basın toplantısında aşıya ilişkin söz verdiği Prof. Serhat Ünal, Çin aşısının etkinliğinin yüzde 91.25 olduğunu belirtirken yan etkilerini de açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’ye gelecek Çin aşısının pazarı pazartesiye bağlayan geceye yola çıkacağını duyurdu. SinoVac şirketinin koronavirüs salgınına karşı geliştirdiği aşıya ilişkin sonuçları ise Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal açıkladı. Koronavirüs aşının etkinliğinin yüzde 91.25 olduğu belirten Prof. Ünal, aşının ciddi yan etkileri bulunmadığı tespitini de paylaştı.

Prof. Ünal, Çin aşısının en sık görünen yan etkilerinin yorgunluk, baş ağrısı, aşı yapılan bölgede ağrı olduğunu açıkladı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal, pazarı pazartesi bağlayan gece yola çıkıp Türkiye’ye geleceği açıklanan koronavirüs aşısıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolji Ana Bilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Ünal’ın açıklamaları özetle şöyle:

  • “Çin’in SinoVac firması tarafından üretilen CoronaVac adlı inaktif virüs aşısı faz-3 çalışmaları 14 Eylül’de ülkemizde başlatıldı. 900’dan fazla çalışmaya alınan kişinin güvenlik datası incelenip ikinci kısımda vatandaşlarımıza yapmaya başladık, o da 18 Kasım tarihidir.
  • Yüzde 95 güven aralığı bu tür çalışmalarda standarttır. DSÖ bunun yüzde 50 olmasını yeterli görüyor. Yüzde 91 önümüzdeki günlerde daha da artacaktır. 21. günden itibaren fark ortaya çıkıyor.
  • Plasebo kolunda olan 26 vakanın 6’sı ciddi vaka olarak tedavi edildi. Buna karşılık aşı kolunda olan 3 kişi, 3’ü de sağlık personeli, bunların hiçbirinde bırakın hastaneye yatışı, bir vakada hafif bir burun akıntısı haricinde hiçbir semptom olmadı.

En sık görülen yan etkileri…

  • En sık görünen yan etkiler yorgunluk, baş ağrısı, aşı yapılan bölgede ağrı. Aşıyla ilgili bir arkadaşımızda hafif alerjik reaksiyon meydana geldi, o da anında tedavi edildi. Bunun dışında hiçbir ciddi yan etki görülmedi. Aşımız güvenli görünüyor.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER