A3 Haber

Yılın son Merkez Bankası toplantısı bugün: Faiz kararı bekleniyor…

Yılın son Merkez Bankası toplantısı bugün: Faiz kararı bekleniyor…

Yılın son Merkez Bankası toplantısı bugün: Faiz kararı bekleniyor…
Aralık 24
08:43 2020

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın son Para Politikası Kurulu toplantısını bugün gerçekleştirecek. Ekonomistler bu toplantıda da faiz artışlarının devam edeceğini öngörüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın “Para ve Kur Politikası” metninin sunumunda verdiği  sıkılaştırma ve enflasyonla mücadele mesajlarının ardından, piyasa aktörleri yılın son Para Politikası Kurulu toplantısına odaklandı.

Ekonomistler yılın son toplantısında faiz artışlarının devam edeceğini öngörürken, beklentileri oldukça aşan enflasyon sonrasında karar metninden çıkacak sinyalleri de yakından takip edecek.

İşte yılın son Para Politikası Kurulu toplantısından önce beklentilerden piyasa tepkilerine kadar not edilmesi gereken unsurlar…

Ekonomistler 150 baz puan faiz artışı bekliyor

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin faiz kararı anketine katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımlarına devam edeceğini öngördü. Ankete katılan 21 kurumun medyan beklentisi yılın son toplantısında politika faizinde 150 baz puan faiz artışı olacağı yönünde. En düşük beklentiyi paylaşan kurum faizin 75 baz puan artışla yüzde 15.75, en yüksek beklentiyi paylaşan kurum 200 baz puan artışla yüzde 17’ye yükselmesini beklediğini açıkladı.

TCMB’nin piyasa aktörlerinin beklentilerini derlediği Beklenti Anketi’nin Aralık ayı versiyonunda politika faizine ilişkin beklenti yüzde 16’nın üzerine çıktı.

Yabancılar da sıkılaşmanın devam edeceğini öngördü

Türkiye’de kurumlar yeni başkan Naci Ağbal’ın ilk toplantısında yapılan faiz artışının ardından Aralık’ta da bir sıkılaşma hamlesi beklerken, yabancı kurumların da beklentileri bu yönde şekillendi. Yabancı kurumlar özellikle güçlü sıkılaşma mesajlarının verildiği “Para ve Kur Politikası” metni sunumu ve beklentileri aşan enflasyon verisinin ardından para politikasındaki sıkılaşma döngüsünün devam edeceğini öngördü.

Beklentilerini paylaşan yabancı kurumlardan biri olan Goldman Sachs’a göre TCMB Aralık toplantısında 200 baz puan faiz artışı yapacak. Goldman Sachs analistleri Murat Unur ve Clemens Grafe’ın notunda “Kasım TÜFE verisindeki yukarı yönlü sürpriz, enflasyonun muhtemelen yılın büyük bölümünde yüzde 15 civarında olacağını ve makul bir reel faiz tamponu sağlamak için daha fazla faize ihtiyaç olacağını işaret ediyor” denildi.

Deutsche Bank ise Aralık toplantısında 150 baz puan faiz artışı beklediğini açıkladı. Kurum 2021’nin ilk bölümünde de 100 baz puanlık bir artış gerçekleşeceği düşüncesinde. Kurum raporunda Türkiye’de para politikasındaki sıkılaşma beklentilerini Ağbal’ın TCMB Başkanı olarak basın karşısına çıktığı ilk toplantısında verdiği mesajlara ve yüksek gelen Kasım enflasyonuna dayandırdı.

Son olarak Citi de bu toplantıda politika faizinin 200 baz puan artışla yüzde 17 seviyesine geleceğini öngördü. Kurumun raporunda Kasım’daki faiz artışının, para politikasındaki sadeleşmenin ve TCMB Başkanı Ağbal’ın açıklamalarının enflasyonla mücadele, uluslararası rezervlerin artması ve ters dolarizasyonun hızlanması ihtiyacı konusunda önemli bir kabul olduğunu gösterdiğine işaret edildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER