Site icon A3 Haber

Şehir Plancıları’ndan deprem sonrası tartışmalar için kritik uyarı: Yoğunluk artışı çözüm değil

İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından deprem gerçeğine karşı alınması gereken tedbirler tartışılırken, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden uyarı geldi. Açıklamada, depremlere karşı “yoğunluk artışının” çözüm olarak sunulmasının şehircilik ilkeleri ve afet yönetimi ile en ufak ilgisinin bulunmadığına dikkat çekilirken, “Kente yönelik sorun ve tespitlerin kent bütününde ele alınması ve ayrıntılı çözüm önerileri geliştirilmesi gerekmektedir” denildi.

A3Haber Merkezi | TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, deprem sonrası yapılan tartışmalar ve planlama süreçlerine ilişkin bir açıklama yayımladı. ŞPO İzmir’den “Afetler karşısında dirençli kentlere ihtiyacımız var! Ne yapma(ma)lı?” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Planlı, yaşanabilir, sağlıklı bir kent için; 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmelikleri ile uygulama araçlarının etkin bir biçimde kullanılarak, kente yönelik sorun ve tespitlerin kent bütününde ele alınması ve ayrıntılı çözüm önerileri geliştirilmesi gerekmektedir” denildi.

ŞPO İzmir Şubesi açıklamasında meydana gelen her deprem sonrası deprem gerçeğine karşı çözüm olarak sunulan tek aracın “yoğunluk artışı” olmasının şehircilik ilkeleri ve afet yönetimi ile en ufak ilgisi bulunmadığına dikkat çekildi.

Açıklamada, “Yaşanan her deprem sonrasında olduğu gibi 30.10.2020 tarihinde yaşanan son deprem sonrasında da çözüm olarak sunulan tek aracın ‘yoğunluk artışı’ şeklinde tartışılıyor olmasının şehircilik ilkeleri ve afet yönetimi ile en ufak ilgisi bulunmamaktadır. Kentlerimizin toplum ve doğa yararı dikkate alınarak planlanması mümkündür! Sermayeye can suyu olarak sunulan büyük ölçekli kentsel projelere (çocuklarımızı dahi borçlandıran projeler) ayrılan kamu kaynakları ile kentlerimizde var olan sorunların önemli bir kısmının çözülebileceği tartışmasız bir gerçektir. Kentlilere ve doğaya karşı sorumluluğu olan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak, planlama konusunda yetkisi olan kurumların kamusal sorumlulukları doğrultusunda hareket etmelerinin zorunlu olduğunu hatırlatmak isteriz” ifadelerine yer verildi.

ŞPO İzmir’in açıklamasının tamamı şu şekilde:

Exit mobile version