A3 Haber

2021 yılında uygulanacak asgari ücret açıklandı

2021 yılında uygulanacak asgari ücret açıklandı

2021 yılında uygulanacak asgari ücret açıklandı
Aralık 28
11:34 2020

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni yılda asgari ücretin 2 bin 825 TL olduğunu duyurdu.

Milyonlarca işçiyi ve ailelerini ilgilendiren yeni yılda uygulanacak asgari ücret açıklandı. Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücretin 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olduğunu duyurdu. Asgari ücrete yüzde 21.56 oranında zam yapıldı. Evli ve 3 çocuklu bir çalışan ise 3 bin 13 lira 72 kuruş asgari ücret alacak. Komisyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş açıklanan rakamın yeterli olmadığını belirtti.

Türk-İş ise asgari ücret kararına, “Hükûmetin ve patron kesiminin bu kararına muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz. Artış yeterli değil, milyonlarca işçiyi zor günler bekliyor. İşçinin beklentilerini karşılamaktan çok uzak” diyerek tepki gösterdi.

Bakan Selçuk’un açıklamaları şu şekilde:

  • Son olarak kısa çalışma ödeneğine başvuru başlattık. Son başvuru tarihi de 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzattık.
  • Başvuruları e-devlet üzerinden almaktayız.
  • Bugün burada asgari ücret toplantısı için bulunuyoruz.
  • Asgari ücret toplantılarını bu yıl ilk defa videokonferans yoluyla gerçekleştirdik.
  • Asgari ücret teklifiyle sadece çalışma hayatındaki ücret belirlenmiş olmuyor, aynı zamanda SGK primleri sosyal yardımların kapsamından AGİ’ye kadar birçok değişken asgari ücrete dayanmakta.
  • 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmiştir.
  • Asgari ücreti belirlerken salgının olumsuz koşulları dikkate alınmıştır.

Türk-İş: İşçi kesimi olarak alınan karara katılmıyoruz

Bakan Selçuk’tan sonra söz alan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yaptığı açıklamada, “2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet kesimi temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz” dedi.

“Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi olarak öncelikle çalışanların kendileri ve aileleri için insan onuruna yarışır gelir elde etmeleri için çaba göstermiştik” diyen Nazmi Irgat şunları söyledi:

  • Komisyonun görevlendirdiği TÜİK bekar bir işçinin yaşama maliyetinin Kasım 2020 itibariyle 2 bin 792 lira olarak belirledi ama bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları yoktu.
  • Aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı da yoktu. Ayrıca 2021 yılında temel fiyat artışları da dikkate alınmadı bu belirlemede, refah artışından bir payda söz konusu değildi.
  • İşçi kesimi olarak işveren ve hükümetten net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklifi etmelerini bekledik. Birlikte belirledikleri net asgari ücret yetersizdir işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır.
  • Asgari ücret daha teshit edilirken eksiktir, bugünün şartlarına yetmeyecek bir rakam tespit edilmiştir. İnsan onuruna yaraşır bir hizmet bizim de tarafı olduğumuz uluslurarası sözleşmelerinin en önemli maddesinden biridir.

TİSK: Enflasyonun 7 puan üzerinde

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise “Zorlu bir süreci beraber tecrübe etmiş olduk. Salgın sürecinden bu yana ikinci dünya savaşından bu yana küresel olarak en büyük kriz ile karşı karşıyayız. Bu durum en başta çalışanlar için zor. İşletmeler ve işverenler için de zor.

Devletler ve kamu sektörü için de yine büyük zorlukları içinde barındırıyor. Mart ayından bu yana ayrım yapmadan mücadele veriyoruz. Böyle bir ortamda asgari ücret belirlendi. Komisyon en dengeli asgari ücreti belirlemek için haftalardır çalışıyor. Komisyonin değerlendirdiği birden çok kriter var.

Enflasyon, işsizlik, işgücü maliyetleri, ülkemize yeni yatırım çekmek gibi gibi birden çok detay hesaba katılarak asgari ücret belirlenmiş oldu. Ne yazık ki salgınının etkileri sürüyor. İkinci dalgayla beraber birçok sektörde işletmeler faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Komisyon çalışanların durumunu ve işletmelerin geleceğini dkkiate alarak zor koşullarda kararını nihai kararını verdi. Enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payıyla asgari ücret belirlenmiş oldu. Kararın hayırlı olmasını diliyorum” değerlendirmesini yaptı.

DİSK: Son derece yetersiz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu asgari ücrete dair açıklamasında, “Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, ‘büyüyoruz, milli gelir artıyor’ diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır” dedi.

Çerkezoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

“Aldığımız bilgilere göre, Çalışma Bakanı’nın en önemli vurgusu ‘Enflasyona ezdirmedik’ demiş. Türkiye’de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Açıklanan resmi enflasyon rakamları özellikle de gıda enflasyonu biraz önce de ifade ettim; asgari ücretlinin en önemli gıder kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21’in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, ‘büyüyoruz, milli gelir artıyor’ diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır.”

KESK’ten tepki

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), belirlenen asgari ücrete tepki gösterdi.

Twitter’dan yapılan açıklamada, “5’li müteahhite vergi affı için para var! Kaçak saraya her gün 10 milyon TL para var! Kanal İstanbul ihaneti için para var. Alınteri ile yaşam savaşı veren asgari ücretliye yok..!” denildi.

Hak-İş: Asgari ücret, asgari yaşam standardından uzak

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek için kullanılması gereken temel bir sosyal politika aracı olan asgari ücretteki artış önemli olmakla birlikte, pandemi nedeniyle yaşadığımız olağanüstü koşullar dikkate alındığında beklentileri ve asgari yaşam standardını karşılamaktan uzak kalmıştır” dedi.

Arslan açıklamasında, asgari geçim indiriminin asgari ücret dışında kalması gerektiğine dikkat çekerek, şunları belirtti:

“Asgari ücret belirlenirken yılsonunda gerçekleşen enflasyon oranları dikkate alınmalı ve bu oranın üzerine iyileştirme ve refah payı ilave edilmelidir. Konfederasyonumuz, gelir dağılımının adil bir şekilde gerçekleşmesine yönelik olarak bireylerin gelirlerine, harcamalarına ve servetlerine göre vergiye tabi tutulması konusundaki her türlü çalışmayı desteklemektedir. Bu çerçevede asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını, ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf olmasını talep etmekteyiz. Açıklanan rakam, konfederasyonlar tarafından geçen yıl başlatılan ve bu yıl devam ettirilen sürecin toplumun refahını sağlamak ve çalışanların gelir düzeyini artırmak için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. İşçilerin beklentilerinin tam olarak karşılandığı bir asgari ücret hayırlı olacaktır.”

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER