A3 Haber

RSF raporu: 2020’de 50 gazeteci öldürüldü

RSF raporu: 2020’de 50 gazeteci öldürüldü

RSF raporu: 2020’de 50 gazeteci öldürüldü
Aralık 29
14:42 2020

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2020 yılında dünya çapında 50 gazetecinin mesleki çalışmaları nedeniyle öldürüldüğünü açıkladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, 2020 Gazetecilere Yönelik Kötü Muamele ve Şiddet Raporu’nu açıkladı. Raporda açıklanan verilere göre, yıl boyunca dünya genelinde 50 gazeteci öldürüldü. Şavaş bölgelerinde gazeteci ölümleri düşerken, savaşta olmayan ülkelerde ise daha fazla gazeteci öldürüldü. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Bazıları gazetecilerin sadece mesleklerinin gerektirdiği risklerin kurbanı olduğunu düşünse de gazeteciler, hassas konuları araştırdıklarında veya haber yaptıklarında giderek daha fazla hedef alınıyor. Saldırıya uğrayan, haber alma hakkıdır, ki bu herkesin hakkıdır” dedi.

1 Ocak – 15 Aralık 2020 aralığını kapsayan raporda, geçen yıl 53 gazeteci öldürüldüğü için bu anlamda sayının düştüğü açıklanırken Covid-19 pandemisi nedeniyle sahada daha az sayıda gazetecinin görev yaptığı da hatırlatıldı.

Meksika, Hindistan, Filipinler ve Honduras 

2016’da gazeteci ölümlerinin yüzde 58’i savaş bölgelerinde yaşanmıştı. Bu yıl ise ölümlerin sadece yüzde 32’si Suriye veya Yemen gibi savaş yaşanan ülkelerde veya Afganistan ve Irak gibi düşük ve orta yoğunluklu çatışmaların yaşandığı ülkelerde rapor edildi. Yani, ölümlerin yüzde 68’i “barış içindeki” ülkelerdeydi. Rapora göre, Meksika’da sekiz, Hindistan’da dört, Filipinler’de üç ve Honduras’ta üç gazeteci öldürüldü.

Hedef alınarak kasten öldürüldüler 

RSF, 2020’de mesleki çalışmaları nedeniyle öldürülen gazetecilerden yüzde 84’ünün (42 kişi) hedef alınarak ve kasten öldürüldüğünü, bu cinayetlerden bazılarının özellikle barbarca işlendiğini rapor etti. Diğer 8 gazeteci ise haber takip ettikleri sırada öldürüldü. Öldürülen 48 erkek, 2 kadın gazeteci, çoğunlukla hassas konular üzerinde çalışıyordu.

Yolsuzluk ve usulsüzlük dosyaları ölüm getirdi 

Geçmişte olduğu gibi, en tehlikeli haber konuları yerel yolsuzluk olayları veya kamu kaynaklarının kötüye kullanılması ile organize suç faaliyetlerine yönelik soruşturmalar olarak dikkat çekti. Dört gazeteci organize suç örgütleri hakkında araştırma yaparken, 10 gazeteci ise yolsuzluk ve usulsüzlük dosyaları üzerinde çalışırken öldürüldü. Ayrıca 2020’de çeşitli protestoları takip eden yedi gazetecinin öldürülmesi dikkat çekti. Bu ölümlerden dördü Irak sınırları içinde yaşandı.

İran’da 30 yıldan sonra ilk kez gazeteci idam edildi 

İran’da ise Amadnews internet sitesi editörü Rouhollah Zam, idam cezasıyla infaz edildi. Bu infaz, idam cezasının yaygın olduğu İran’da 30 yıldan beri ilk kez bir gazetecinin idam edilmesi olarak kayıtlara geçti.

“Saldırıya uğrayan haber alma hakkı”

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Dünyadaki şiddet gazeteciler tarafından gözlenmeye devam ediyor. Bazıları gazetecilerin sadece mesleklerinin gerektirdiği risklerin kurbanı olduğunu düşünse de, gazeteciler hassas konuları araştırdıklarında veya haber yaptıklarında giderek daha fazla hedef alınıyor. Saldırıya uğrayan, haber alma hakkıdır, ki bu herkesin hakkıdır” dedi. (ANKA)

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER