A3 Haber

Kadın cinayetlerine karşı kadınlar sokakta: İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlar sorumlu

Kadın cinayetlerine karşı kadınlar sokakta: İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlar sorumlu

Kadın cinayetlerine karşı kadınlar sokakta: İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlar sorumlu
Aralık 30
16:35 2020

Bir çok ilde kadın cinayetlerine ve şiddete karşı sokağa çıkan kadınlar, iktidarı 6284 sayılı yasayı ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya çağırdı

A3 Haber Merkezi | Türkiye’nin bir çok yerinde kadınlar, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddetin son bulması talebi ile sokaklara çıktı, basın açıklamaları düzenledi. Kadınlar dün erkekler tarafından öldürülen Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk’un faillerin isimlerinin ve yakınlık derecelerinin değiştiğini, fakat sistematik olarak uygulanan şiddete karşı politikasızlık değişmediğini belirtti. Kadınlar hükümete 6284 sayılı yasayı ve İstanbul Sözleşmesini uygulamaya çağırdı.

İzmir’de Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu kadın cinayetlerine karşı eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Genel iş 2 Nolu Kadın Komisyonu üyesi Zeynep Zarıçlar, öldürülen kadınları hatırlatarak başladığı sözlerine, “Hükümetin muhafazakârlık tutumuyla kadınları eve kapatama arzusu, erkek egemen bir ülke inşa etme çabası, kadına yönelik şiddete göz yuması, failleri aklaması ve şiddete teşvik eden tutumu, kadına zulmün hız kesmeden devam etmesine sebep olmakta” diye devam etti.

“Derhal 6284 Sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı”

Hükümetin kadına yönelik şiddetle mücadele etmek yerine bunu örtbas ettiği sürece şiddetin ve ölümlerin süreceğini söyleyen Zarıçlar, “İstanbul Sözleşmesinin iç hukuktaki yansıması olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Engellenmesine dair kanunun uygulanması bakımından karşılaşılan sorunlar hala mevcudiyetini korumaktadır. 6284 sayılı kanun, uygulayıcılarının pasif ve özensizliği ile işlevsiz ve kâğıt üstü bir kanun haline getirilmek istenmektedir” dedi. Son olarak mücadele vurgusu yapan Zarıçlar, “Yaşam hakkımızın elimizden alınmaması için, Hükümetin derhal 6284 Sayılı yasayı ve İstanbul Sözleşmesini uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından öldürülen kadınların fotoğraflarının olduğu siyah balonlar uçuruldu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER