A3 Haber

Hamza Yerlikaya’nın kardeşine “şeref aylığı” az geldi: Asgari geçim indiriminden yararlanmak istedi

Hamza Yerlikaya’nın kardeşine “şeref aylığı” az geldi: Asgari geçim indiriminden yararlanmak istedi

Hamza Yerlikaya’nın kardeşine “şeref aylığı” az geldi: Asgari geçim indiriminden yararlanmak istedi
Ocak 03
16:15 2021

Sahte diploma iddiasıyla gündeme gelen Hamza Yerlikaya’nın milli sporcu kardeşi Muttalip Yerlikaya’nın ‘şeref aylığından’ yapılan kesintilerin iadesine karar verilirken, bir diğer milli sporcu Nuri Zengin’in aynı mahkemede yaptığı başvuru reddedildi. Yerlikaya’nın en düşük gelir grubundaki yurttaşların yararlandığı asgari geçim indiriminden de yararlanmak istediği ortaya çıktı.

Sahte diploma iddiasıyla gündeme gelen Hamza Yerlikaya’nın milli sporcu kardeşi Muttalip Yerlikaya’nın ‘şeref aylığından’ yapılan kesintilerin iadesine karar verilirken, bir diğer milli sporcu Nuri Zengin’in aynı mahkemede yaptığı başvuru reddedildi.

ANKA’nın haberine göre Yerlikaya’nın en düşük gelir grubundaki yurttaşların yararlandığı asgari geçim indiriminden de yararlanmak istediği ortaya çıktı. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Ya soyadından torpilli bir kişiye hakkettiğinden fazla ödemeye yol verip yetim hakkına giriyorlar, ya da iki şampiyonluk daha fazlası olan bir sporcunun emeğini gasp ediyorlar” dedi.

Şeref aylığı neye göre veriliyor?

Dünya şampiyonluğu elde etmiş sporculara devlet tarafından şeref aylığı bağlanıyor. Şeref aylığı, başarının derecesine göre asgari ücretin yüzde 100’ü ile yüzde 140’ı arasında veriliyor. Ancak bu tutar, geçtiğimiz yıl 900 liraya indirildi. Bunun üzerine sporcular Gençlik ve Spor Bakanlığına uygulamanın nedenini sordular ancak muhatap bulamadılar.

Sahte diploma iddiasıyla gündeme gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamza Yerlikaya’nın kardeşi Muttalip Yerlikaya’ya 1993 yılında İran’da düzenlenen Ordulararası Güreş Şampiyonası’nı kazandı, ‘şeref aylığı’ bağlandı. Yerlikaya, Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde ‘şeref aylığından’ yapılan kesintilerin iadesi ve asgari geçim indiriminden yararlanmak için bir dava daha açtı.

SGK aleyhinde dava açtı

Yerlikaya’nın SGK aleyhine açtığı davada, mahkeme ‘şeref aylığından’ yapılan kesintilerin faiziyle birlikte iadesine karar verirken, asgari geçim indiriminden yararlandırılması yönündeki başvuruyu reddetti.

Öte yandan Yerlikaya ile birlikte 60 kadar sporcu da ‘şeref aylığındaki’ kesintileri iadesi için dava açtı. Yerlikaya dışındaki diğer sporcuların davaları mahkemeler tarafından reddedildi. Davası reddedilen milli sporculardan birisi de Nuri Zengin’ndi. Yerlikaya’nın ‘şeref aylığındaki’ kesintilerin faiziyle iadesine karar veren Ankara 1. İdare Mahkemesi, Zengin’in davasını reddetti.

“Devleti arkalayıp arpalık yapıyorlar”

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise konuyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

“Ortaya çıkan yeni belge ve bilgiler devleti arkalayıp arpalık yapmakta Hamza Yerlikaya’nın sadece kendisine değil kardeşine de imtiyaz sağladığını gösteriyor. Bu skandal karara imza atan Ankara 1.idare mahkemesi aynı mevzuatı, aynı dava konusunda farklı kişiler için farklı uyguladı. Muttalip Yerlikaya için itiraz kabul edilirken, Nuri Zengin için tamamen aynı mevzuat üzerinden reddedildi. İki farklı kararı veren mahkemenin başkan ve diğer hakiminin de aynı olduğu dikkat çekici. Böylece uluslararası 3 şampiyonluğu olan Nuri Zengin reddedilirken, Muttalip Yerlikaya tek derece ile hak kazandı. Mahkeme aynı, hakimler, kanun, dava aynı. Sadece Yerlikaya farklı.”

“Soyadı torpili mi işledi?”

“Kararın üzerinde Türk Milleti adına yazıyor ama biz kimin adına olduğunu biliyoruz. Bu hakimlerin duruma uyar bir karar yazısı için nasıl dört takla attıklarını, kanunun maddeleri fıkraları bentleri arasında nasıl kıvırdıklarını görünce tam da ‘Yargıtay hüllesi ile iki günde Anayasa Mahkemesi üyesi olacak yetenekte’ oldukları görülüyor. Maalesef saray rejiminde bazı hakimlerin kaleminden de adaletin mürekkebi yerine yağ damlıyor. Ya soyadından torpilli bir kişiye hakkettiğinden fazla ödemeye yol verip yetim hakkına giriyorlar, ya da iki şampiyonluk daha fazlası olan bir sporcunun emeğini gasp ediyorlar. Her şeyi aynı ama sonucu farklı bu iki davada başka bir seçenek varsa deyi ver hele hakim bey.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER