A3 Haber

CHP’li Ağbaba’dan “zam” tepkisi: TÜİK memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu

CHP’li Ağbaba’dan “zam” tepkisi: TÜİK memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu

CHP’li Ağbaba’dan “zam” tepkisi: TÜİK memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu
Ocak 04
14:59 2021

TÜİK’in Aralık ayı enflasyonunu açıklamasının ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları belli oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK’in rakamlarına tepki gösterdi. Ağbaba, “TÜİK memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu” dedi.

TÜİK’in açıkladığı Aralık ayı enflasyonu ile birlikte, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 zam yapılacak. Zam oranlarına tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “TÜİK memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu” dedi.

CHP’li Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in halka gerçekleri açıklamakla yükümlü bir kurum olması gerekirken, verileri ayarlama kurumuna söyledi.

Ağbaba, “Bu yıl da Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler açlık sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi. TÜİK memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu” ifadelerine yer verdi.

Markette, manavda, pazarda, kasapta 5 lira olan ürünün fiyatının TÜİK verilerinde 1 lira gösterildiğini öne süren Ağbaba, son bir yılda her türlü müdahaleye ve manipülasyona rağmen enflasyon oranının bu yılın son ayını yine çift haneyle kapattığını kaydetti.

Markette, pazarda gıda ürünlerinde fiyat artışının son bir yılda yüzde 30’ları bulduğuna dikkati çeken Ağbaba, “Son bir yılda doğalgaza yüzde 34, elektriğe yüzde 33 oranında zam geldi. Açıklanan enflasyon oranı ile yıl boyunca yaşanan zamlar ve harcama oranlarındaki düşüş karşılaştırıldığında, gerçek enflasyonun yüzde 14,6’lık orandan çok daha fazla olduğu açıktır” ifadelerine yer verdi.

“Bu yıl da TÜİK çarpıtmaları sayesinde…”

Ağbaba, açlık sınırı son bir yılda yüzde 19 artarken, memur maaşları ve emekli memur aylıklarının yüzde 7,36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının ise yüzde 8,36 zam aldığını belirterek, şunları kaydetti:

  • Bu yıl da TÜİK’in çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler açlık sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi. TÜİK memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu. Memur ve emekli maaşları asgari ücret oranında artırılmalı, en düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlenmelidir. DİSK’in yaptığı araştırmaya göre 13,2 milyon emekli ve hak sahibinin 7,9 milyonu, yani yüzde 60’ı asgari ücretin altında gelire mahkum edilmiş durumda. Emeklilerin yüzde 47’si, yani 4,3 milyon emekli ya iş arıyor ya çalışıyor. Bu rakamlar her geçen yıl daha da artıyor. Bu şartlar altında emeklilerimizin insanca yaşayabilecekleri bir gelire ihtiyaçları var. Göstermelik ve inandırıcılıktan uzak enflasyon rakamlarının altında ezilmelerine son verilmeli, en düşük emekli maaşını en az asgari ücrete eşitleyecek bir zam düşünülmeli.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER