A3 Haber

Herkes Bitcoin’i konuşuyor: Nerden, nasıl alınır, ne kadar güvenli, ne gibi riskleri var?

Herkes Bitcoin’i konuşuyor: Nerden, nasıl alınır, ne kadar güvenli, ne gibi riskleri var?

Herkes Bitcoin’i konuşuyor: Nerden, nasıl alınır, ne kadar güvenli, ne gibi riskleri var?
Ocak 08
11:16 2021

Son haftalarda yaşanan astronomik artışlar Bitcoin’e ilgiyi artırdı. Bitcoin ve diğer kripto paraları almak için pek çok platform bulunurken, Bitcoin’in değerindeki artış bir balon yaratıldığına işaret ediyor.

A3 Haber Merkezi | Haftalardır değeri artmakta olan Bitcoin, 39 bin dolara yaklaşarak yeni bir rekor daha kırdı.

Bitcoin’in değerindeki artış, kripto paralara yönelimi artırdı. Peki Bitcoin almak güvenli mi, Bitcoin iyi bir yatırım aracı mı?

Bitcoin alanlar ne bekliyor?

Bitcoin’in fiyatındaki artışa bakıldığında Ekim sonundan başlayarak astronomik bir artış yaşandığı görülüyor.

Sosyal medya Bitcoin alanların yüksek kazanç sağlama hikayeleriyle dolarken, Bitcoin’in diğer tüm yatırım araçlarına oranla kıyaslanamayacak kadar yüksek kazançlar getirdiği ortada.

Ancak bu durumun uzun süre devam etmesi için bir neden yok. Bitcoin alanların büyük bölümü, daha yüksek kazanç sağlayarak piyasadan ayrılmayı planlıyor.

Yani mevcut Bitcoin piyasası “10 bin dolardan alanların 20 bin dolara, 20 bin dolardan alanların 40 bin dolara” satmak istemesi mantığına dayanıyor ve bu balon daha yüksek fiyata alıcı bulunamaması durumunda her an patlamaya müsait.

Bitcoin’i diğer yatırım araçlarından ayıran şey ne?

Şu an dolaşımda yaklaşık 18,5 milyon adet Bitcoin bulunuyor, bu piyasanın mevcut maksimum değerinin (39 bin dolar üzerinden) 721,5 milyar dolar olduğuna işaret ediyor.

Sanal “madencilik” ile en fazla ulaşılabilecek rakamın 21 milyon olduğu söylense de, bu sayının değişmemesi için bir neden bulunmuyor. Bitcoin protokollerinde yapılacak değişikliklerle bu sayı herhangi bir rakama yükseltilebilir.

Sınırlı somut stoku olan altın ve miktarı Merkez Bankaları tarafından belirlenen para birimlerinin aksine Bitcoin arzı tamamen sanal. Bir arz kısıtlaması olmaması Bitcoin’in uzun vadeli değerini belirsizleştiren bir etken.

Kripto paralar neden icat edildi, ne işe yarıyorlar?

2008 yılında Satoshi Nakamoto takma ismiyle merkez bankalarından ve merkezi finans sistemlerinden bağımsız bir para yaratmak isteyen bir grup, Bitcoin’i ortaya çıkarttı.

Yasadışı ve kayıtsız ödemelerde kullanılan Bitcoin, ilk zamanlarında ABD’de Silk Road isimli karaborsa pazaryeri tarafından kullanılmasıyla gündeme geldi.

2011-2012 yıllarında 0.3 dolardan 13.3 dolara kadar yükselerek yine astronomik bir artış gösterse de o zamanki neden Bitcoin’in gerçek bir kullanım alanı bulmuş olmasıydı.

Yalnızca Bitcoin’le ödeme kabul eden Silk Road, 2013 yılında FBI tarafından kapatıldı, sitenin 2.0 versiyonu da sonraki sene yine FBI ve Europol tarafından kapatıldı. Buna karşın Bitcoin ve diğer kimi kripto paraların yasadışı ödemelerde kullanıldığı, hatta Venezuela gibi uluslararası yaptırımlar altındaki kimi ülkelerin kripto paralara yöneldiği söyleniyor.

Bitcoin nereden alınabilir?

Kripto paralar Binance ve BTCTurk gibi platformlarda hesap açarak alınabiliyor. Platformlarda açılan üyeliklere para aktarılmasıyla 24 saat işlem yapılabiliyor.

Bitcoin’in adet fiyatı 300 bin TL’ye yaklaşırken, sanal paralarda 0.0001’lik yüzdelerle bile alım-satım yapmak mümkün.

Sanal para ticaretini kolaylaştıran bu platformlar, ilk zamanlarda kripto paralar için tasarlanan anonimlikten yoksun.

Bitcoin ve diğer sanal paraların ne kadar daha değer kazanacağıysa görülmeyi bekliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER