A3 Haber

Termik santrale karşı mahkeme zaferi: İzmir’de bakanlığın onay verdiği imar planları iptal edildi

Termik santrale karşı mahkeme zaferi: İzmir’de bakanlığın onay verdiği imar planları iptal edildi

Termik santrale karşı mahkeme zaferi: İzmir’de bakanlığın onay verdiği imar planları iptal edildi
Ocak 13
13:09 2021

İzmir Kınık’ta yaşam ve tarım alanlarının tam ortasına termik santral ve düzenli depolama alanı kurulmasına izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planları mahkeme tarafından iptal edildi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonucunda yargı, tarım ve orman alanlarını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle iptal kararı verdi.

Şehir Plancıları Odası’ndan termik santral zaferi: İzmir’de bakanlığın onay verdiği imar planları mahkeme tarafından iptal edildi

İzmir’in Kınık ilçesinde Değirmencieli ile Arpadere Köyü arasındaki üç farklı bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verilen ve termik santral yapılmasının önünü açacak olan planlara Şehir ve Plancılar Odası İzmir Şubesi dava açmıştı. Mahkeme termik santral yapılması için düzenlenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarını iptal etti.

Hüsnü Özyeğin’in şirketi Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından İzmir’in Kınık ilçesi Kalemköy, Arpadere, Elmadere ve Değirmencieli  Mahallesi mevkiinde kurulması planlanan 700 MW’lik kömüre dayalı elektrik üretim santrali projesi için  ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan ÇED Raporu incelenip değerlendirilerek olumlu kararı vermişti.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonucunda  İzmir 6. İdare Mahkemesi planları doğal yapı üzerindeki çevresel etkileri ve arazilerin tarımsal niteliği ve bütünlüğünün olumsuz etkileneceğini belirterek uygun bulmadı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

  • İzmir İli, Kınık ilçesinde, Termik Santral ve Düzenli Depolama Alanlarına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 12.03.2018 tarihinde onaylanan 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına meslek odamız tarafından dava açılmıştır.  İzmir 6.İdare Mahkemesi’nin 2018/883 E., 2020/923 K.  sayılı kararı ile; dava konusu plan kararları ve önerilen arazi kullanım kararlarının; planlama alanı ve çevresine ilişkin doğal yapı özellikleri kapsamı, doğal yapı üzerindeki olası çevresel etkileri, yer seçim ilkeleri(özel ürün arazilerinin tarımsal niteliği ve bütünlüğünün olumsuz etkileneceği, yeterli önlemlerin alınmamış olduğu), mevzuata(5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik hükümleri), üst ölçekli plan kararlarına uygun olmadığı gerekçeleriyle, söz konusu planlar iptal edilmiştir

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER